ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκλογές 2019: Μεγάλη νίκη σε περιφέρειες-δήμους για τη ΝΔ — Νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ
Εκλογές 2019: Μεγάλη νίκη σε περιφέρειες-δήμους για τη ΝΔ — Νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ
03 Ιούν
0
Σχόλια

Εκλογές 2019: Μεγάλη νίκη σε περιφέρειες-δήμους για τη ΝΔ — Νέα υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέγραψαν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών αναμετρήσεων ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το τριπλό εκλογικό στραπάτσο που ξεκίνησε την Κυριακή 26 Μαΐου με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Κουμουνδούρου έχασε την μάχη των 13 περιφερειών, υποχώρησε σημαντικά και στους μεγάλους δήμους της χώρας ενώ «έκαψε» και αρκετούς υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ που έσπευσε να υποστηρίξει.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περιφέρειες Αττικής , Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που πέρασαν πλέον σε «γαλάζιους» υποψηφίους και αρκετούς δήμους όπως Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού κ.α.

Την ίδια ώρα η ΝΔ καταγράφει μια ιστορικά συντριπτική επικράτηση εκλέγοντας τους υποψηφίους της σε 11 —ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο— από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, το Ιόνιο και το μισό Αιγαίο «βάφτηκε» γαλάζιο ενώ για πρώτη φορά πέρασε σε υποψήφιο της ΝΔ η Δυτική Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης Νίκος Μπελαβίλας και Κατερίνα Νοτοπούλου αντίστοιχα δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο ενώ η κυρία Ρένα Δούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος σε Αττική και Αθήνα ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στον α’ γύρο με ποσοστά κάτω του 20%.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής είναι καλύτερες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η περιφέρεια Κρήτης είχε βαφτεί «πράσινη» από τον πρώτο γύρο παραμένοντας στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη

Μόλις 5 από τους 67 δήμους της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ
Σχεδόν ανύπαρκτο είναι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους 36 δήμους του Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών. Από τους 8 δήμους που έλεγχε μετά τις αυτοδιοικητικές του 2014 κατάφερε να κρατήσει τους 2 (Βύρωνα, Χαλάνδρι) και να χάσει τους 6 (Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Αιγάλεω). Ειδικότερα:

— Στους 6 δήμους που συγκροτούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν δήμαρχο καθώς χάνει τα όποια ερείσματα είχε από τις προηγούμενες εκλογές του 2014.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον Δήμο Αιγάλεω που περνά στον υποψήφιο της ΝΔ Ιωάννη Γκίκα.

— Επίσης από τους 12 δήμους του Βορείου Τομέα κερδίζει μόλις τον ένα με τον Σίμο Ρούσο να ανανεώνει την θητεία του στο Χαλάνδρι.

Χάνει όμως την Αγία Παρασκευή καθώς ο Γιάννης Σταθόπουλος παραδίδει στον γαλάζιο υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, την Νέα Ιωνία με τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Ηλία Γκότση να μένει εκτός β γύρου.

— Ανύπαρκτο είναι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους 8 δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών.

— Παράλληλα με την απώλεια των δήμων Ζωγράφου και Ν. Φιλαδέλφειας η Κουμουνδούρου μένει εκτός χάρτη και στους 8 δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Επίσης, το κυβερνητικό κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στους 5 δήμους της Δυτικής Αττικής. Από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ο δήμος Σαρωνίδας με την εκλογή του Πέτρου Φιλίππου αν και ο ίδιος είχε αποποιηθεί το χρίσμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά ευρύτατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει τουλάχιστον 10 δημάρχους σε Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Θέρμη, Νεάπολη – Συκεών, Παλλήνη, Νέα Σμύρνη κ.α.

Με απώλειες καταγράφεται και η απόδοση του ΚΚΕ. Ο Κώστας Πελετίδης επανεκλέγεται στην Πάτρα, ο Περισσός όμως χάνει την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή και την Ικαρία.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.