ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ευρωεκλογές 2019: Πρώτη η Λεπέν στη Γαλλία, δεύτερος ο Μακρόν
Ευρωεκλογές 2019: Πρώτη η Λεπέν στη Γαλλία, δεύτερος ο Μακρόν
(Φωτ.: kathimerini.gr)
28 Μάι
0
Σχόλια

Ευρωεκλογές 2019: Πρώτη η Λεπέν στη Γαλλία, δεύτερος ο Μακρόν

Η Μαρίν Λεπέν κατάφερε και έριξε από την πρώτη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο ακροδεξιός Εθνικό Συναγερμός (RN) συγκέντρωσε το 23.31% των ψήφων, έναντι 22.41% του σχηματισμού «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» (LREM), του Εμανουέλ Μακρόν.

Η εδραίωση της ακροδεξιάς είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη χώρα, αλλά και για τον ίδιο τον Μακρόν, ο οποίος είχε μετατρέψει σε προσωπική μονομαχία τις ευρωεκλογές.

Μπαρντελά: «Είναι μια εξέγερση των πολιτών»
Ο επικεφαλής της ευρωλίστας του σχηματισμού της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το ως μία «εξέγερση των πολιτών εναντίον του συστήματος εξουσίας». Παράλληλα, στο κόμμα της Λεπέν πανηγυρίζουν, καθώς βλέπουν ότι και στη Γαλλία, υπάρχει πλέον ανοδική τάση στα εθνικιστικά κόμματα και εκτιμούν ότι θα έχουν μια ισχυρή ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2014, το κόμμα της Λεπέν είχε τα πρωτεία στις ευρωεκλογές, αλλά στις βουλευτικές ηττήθηκε το 2017. Ωστόσο έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας στη Γαλλία.

Απογοήτευση στα Ηλύσια
Από την πλευρά του Μακρόν, ο εκπρόσωπος του μεγάρου των Ηλυσίων, χαρακτήρισε ως απογοητευτικό, αλλά όχι καταστροφικό, το αποτέλεσμα. Τα exit polls έκαναν λόγο από το απόγευμα, για οριακή ήττα του προέδρου της Γαλλίας, ωστόσο ήλπιζαν πως το αποτέλεσμα στην κάλπη θα ήταν λίγο διαφορετικό. Κάτι που δεν συνέβη. Έκπληξη πάντως θεωρείται και η τρίτη θέση του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία (EELV), που κατέκτησε συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές, Ρεπουμπλικανοί με 8,5%, Σοσιαλιστές (6,5%) και η Ανυπότακτη Γαλλία (6,5%), ακολουθούν στην σειρά των ψήφων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.