ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Το κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
(Φωτ.: bigbusiness.gr)
30 Απρ
0
Σχόλια

Το κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, ως φόρο μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας και ως βασικό στοιχείο για τη συμφιλίωση των λαών και την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της ανθρωπότητας.

Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης ότι και άλλες χριστιανικές μειονότητες έπεσαν θύματα της γενοκτονικής πολιτικής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα —που ήταν υποστηριζόμενο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο— ήταν 24 Απριλίου του 1915 όταν τέθηκε σε εφαρμογή το οργανωμένο σχέδιο των οθωμανικών αρχών με την σύλληψη και εκτέλεση 250 Αρμενίων διανοουμένων και πολιτικών ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, με εντολή της κυβέρνησης των νεότουρκων.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει:«η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων από τις οθωμανικές αρχές στην επικράτειά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ιστορικών ως η πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα. Οι κύριοι διοργανωτές της γενοκτονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο ή φυλάκιση για τα εγκλήματά τους στα οθωμανικά στρατεύματα (1919–2020), ωστόσο οι καταδίκες αυτών των δικαστηρίων δεν έχουν ποτέ επιβληθεί. Αυτό το ψήφισμα είναι ένα μάθημα για την εποχή μας, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό επίπεδο εθνικισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την άβυσσο του παρελθόντος, να υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υπογραμμίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών». Δείτε ολόκληρο το ψήφισμα του κοινοβουλίου εδώ.

με πληροφορίες από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.