ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Καταστροφές μετρά η Κρήτη μετά τη θεομηνία — Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει νέας επιδείνωσης (βίντεο)
Καταστροφές μετρά η Κρήτη μετά τη θεομηνία — Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει νέας επιδείνωσης (βίντεο)
07 Απρ
0
Σχόλια

Καταστροφές μετρά η Κρήτη μετά τη θεομηνία — Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει νέας επιδείνωσης (βίντεο)

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, μία ημέρα μετά τη θεομηνία που προκάλεσε καταστροφές, απειλώντας ακόμα και ζωές.

«Αν οι Πυροσβέστες δεν είχαν σπεύσει άμεσα στην περιοχή και με αυτοθυσία να σώσουν τον κόσμο, τότε σήμερα θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε στο cnn.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Λαγουδάκης περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές για τους κατοίκους.

«Καταφέραμε να σώσουμε συνολικά 22 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν καθώς και τέσσερα μικρά παιδιά. Τα φαινόμενα ήταν ακραία και ο όγκος του νερού τεράστιος», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή το φαινόμενο έχει εκτονωθεί,ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, μιας και οι μετεωρολόγοι έχουν δώσει νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ.

Κινδύνευσαν άνθρωποι
Στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε και επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό.

Εικόνες καταστροφής από την πλημμυρισμένη Σητεία
Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έζησε η Σητεία εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Όλη η πόλη μετατράπηκε σε μία τεράστια… λίμνη ενώ οι φορείς ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών.

Αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου παραμένουν κλειστά εξαιτίας των καθιζήσεων αλλά και των κατολισθήσεων ενώ η πυροσβεστική προχωρά σε δεκάδες αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές με τους παραγωγούς να περιμένουν να περάσει η… μπόρα για να αξιολογήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μακρύς Γιαλός: Με βάρκες η μετακίνηση
Απίστευτες εικόνες και στο Μακρύ Γιαλό όπου τα πάντα βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εγκλωβισμένοι κάτοικοι και άνθρωποι σε απόγνωση στη Σητεία. Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι μετατράπηκαν σε κανάλια και το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο για όσους δεν φοβήθηκαν να βγουν στο δρόμο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη σε ολόκληρο το δήμο Σητείας παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα όπως Ζάκρο, Κουρεμένο, Παλαίκαστρο κλπ. Ο ποταμός Παντέλης που βρίσκεται στα όρια της Σητείας έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν σε σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.

«Να κηρυχθεί η Σητεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να φουσκώσουν τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε επίσης μιλώντας στο cretapost ο Θεόδωρος Πατεράκης.

«Οι κυριότερες ζημιές που έχουν —μέχρι στιγμής— καταγραφεί είναι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και συγκροτήματα κατοικιών. Μάλιστα, έχουμε κάποιους φοιτητές που έμειναν άστεγοι γι’ αυτό και τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», συνέχισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν νέες κατολισθήσεις και τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους τρεις βασικούς δρόμους της Σητείας, τόσο στο βόρειο οδικό άξονα όσο και στο δρόμο προς τον Μακρύ Γιαλό».

«Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατέληξε ο κ. Πατεράκης.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.