ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
23 Μάι
0
Σχόλια

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στις 19:30, στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφόπουλου 5).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως, Μάρθας Πατλάκουτζα, με τίτλο «Οι Μάνες του Πόντου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δήμητρα Τράκα, συγγραφέας, Μάρθα Πατλάκουτζα, συγγραφέας και Τατιάνα Παπά, φιλόλογος.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας – Διημέρευσης ΑμεΑ «Η ΖΩΗ», ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Μάρθα Πατλάκουτζα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τραπεζούντα, 1918. Σκελετωμένοι άνθρωποι που μοιάζουν με σκιές, βαδίζουν αγόγγυστα προς τα τάγματα εργασίας. Οι μάνες του Πόντου για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες και τις σφαγές των Τούρκων, θα κρυφτούν άλλες στα βουνά της Σάντας και άλλες θα αναζητήσουν καταφύγιο στον Καύκασο. Με μοναδικό τους εφόδιο τη δύναμη για ζωή, θα αναμετρηθούν με τον πόνο της απώλειας και του ματωμένου ξεριζωμού από τη γενέθλια γη. Δεν θα ανασάνουν πια τη μυρωδιά της μάνας πατρίδας. Έχουν χάσει τον Πόντο τους. Για πάντα.

Και μόλις η ζωή τούς χαμογελάσει ξανά, έστω και αχνά, η ιστορία επαναλαμβάνεται, σαν να προσπαθούσε ο Θεός να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές μέσα από τις πικρές λύπες. Κατατρεγμένες από τις Σοβιετικές αρχές, πρέπει για δεύτερη φορά να παλέψουν με τα θεριά της φύσης. Ο δρόμος θα τους οδηγήσει στην αγκαλιά της Ελλάδας, της πατρίδας που θα τους δεχτεί με καχυποψία. Οι μάνες του Πόντου, κουβαλώντας τη δύναμη με την οποία τις είχε μπολιάσει η ρίζα τους, θα δώσουν τον αγώνα τους, και σε πείσμα κάθε δυσκολίας, θα καταφέρουν να σηκωθούν, όσες φορές και αν χρειαστεί να λυγίσουν. Ευγενία, Σοφία, Δωροθέα. Τρεις γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, βιώνοντας τον μέγιστο πόνο για αυτά που άφησαν πίσω. Τρεις γυναίκες που κρίθηκαν όχι μόνο από τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά απέναντι στο θάνατο. Μια αληθινή ιστορία ζωής μέσα από τις μαρτυρίες τους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μάρθα Πατλάκουτζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από γονείς που κατάγονται από την Ανατολική Θράκη. Ο παιδικός της χρόνος είχε να κάνει με αποδράσεις σε αλάνες και βιβλιοθήκες. Αγαπάει πολύ τα παιδιά γι’ αυτό και πήρε την απόφαση να σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990. Από το 1996 διδάσκει σε δημοτικά σχολεία της χώρας και τα τελευταία χρόνια σε δημοτικά της Θεσσαλονίκης.

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Θέατρο του Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφόπουλου 5)
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.