ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Πυρρίχιος Ακαδημία»: Οι ποντιακοί χοροί και οι Μωμόγεροι μέσα από τα βιώματα του Θεόδωρου Πιλαλίδη (φωτο)
«Πυρρίχιος Ακαδημία»: Οι ποντιακοί χοροί και οι Μωμόγεροι μέσα από τα βιώματα του Θεόδωρου Πιλαλίδη (φωτο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
08 Οκτ
0
Σχόλια

«Πυρρίχιος Ακαδημία»: Οι ποντιακοί χοροί και οι Μωμόγεροι μέσα από τα βιώματα του Θεόδωρου Πιλαλίδη (φωτο)

Μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή ομιλία αλλά και συζήτηση γύρω από τον ποντιακό χορό και το δρώμενο των Μωμόγερων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέλη και φίλοι του Ποντιακού Πολιτισμικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία», την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο χώρο της Ακαδημίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας, Όμηρος Παχατουρίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο σε αυτήν.

Επίτιμος καλεσμένος και ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θεόδωρος Πιλαλίδης, μέλος της Ιδεολογικής Κίνησης «Παρυάδρης», ο οποίος ανέλυσε μέσα από προσωπικά βιώματα και έρευνα τα περί του ποντιακού χορού. Τόνισε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ταυτοποίηση των ποντιακών χορών —και όχι των χορών του Πόντου— που είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, η λαογραφία, οι βιωματικές παραστάσεις από χορευτές πρώτης γενιάς, οι μουσικοί, οι προφορικές μαρτυρίες, οι δημιουργοί των χορών που είναι Πόντιοι και η κινησιολογία.

Μετά από την μισάωρη εισήγησή του, που ο κόσμος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ ομιλητή και κοινού γύρω από τον ποντιακό χορό. Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Πιλαλίδης, αυθεντικός εκφραστής των Μωμόγερων, μύησε τον κόσμο στο δρώμενο και κυρίως στο χορευτικό κομμάτι — παραλλαγή της περιοχής Λιβεράς.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης», Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.