ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποντιακή λύρα ύψους 6,67 μέτρων στην Πεντάβρυσο Εορδαίας
Ποντιακή λύρα ύψους 6,67 μέτρων στην Πεντάβρυσο Εορδαίας
(Φωτο: protothema.gr)
15 Νοέ
0
Σχόλια

Ποντιακή λύρα ύψους 6,67 μέτρων στην Πεντάβρυσο Εορδαίας

Τα αποκαλυπτήρια μιας θηριώδους ποντιακής λύρας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, στα πλαίσια εκδήλωσης  που διοργάνωσε ο δήμος Εορδαίας. Το ύψος της λύρας φτάνει τα 6,67 μέτρα, ενώ η βάση της ξεπερνάει τα 8 μέτρα.

Το μνημείο είναι φτιαγμένο όλο από ξύλο και είναι πιστό αντίγραφο της λύρας που έφερε το 1923 ο πρόσφυγας, Χαράλαμπος Πασσαλίδης, από το Παϊπούρτ. Ο δισέγγονός του, Γιάννης Πασσαλίδης, που διατέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας μετά το 2019, έθεσε ως στόχο του να κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο της λύρας που έφερε ο προπάππους του από τον Πόντο και να το τοποθετήσει σε εμφανές σημείο, ώστε να θυμίζει σε όλους την προσφυγική ταυτότητα του χωριού.

Ο Γιάννης Πασσαλίδης, όμως, δεν κατάφερε να δει το όνειρό του να ολοκληρώνεται, καθώς «έφυγε» αιφνιδίως από την ζωή, με τον τεχνίτη, Νίκο Κοσμίδη, να αναλαμβάνει  το χρέος να ολοκληρώσει την κατασκευή του μνημείου, ακολουθώντας τα αρχικά σχέδια.

Ο Κώστας Πασσαλίδης, συγγενής του εκλιπόντος προέδρου της Κοινότητας, σε ένα σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε του κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ανέφερε «Η αποκάλυψη αυτού του έργου στην Πεντάβρυσο θα αφηγείται στον κόσμο την ιστορία των κατατρεγμένων προσφύγων που επέζησαν της Γενοκτονίας και ρίζωσαν στην νέα τους πατρίδα, προσφέροντας πολιτισμό και τιμώντας την παράδοση και την ιστορία τους».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.