ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πειραιάς: Ανάβει σήμερα η «Φλόγα του Πόντου» — 19η Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
Πειραιάς: Ανάβει σήμερα η «Φλόγα του Πόντου» — 19η Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
14 Μάι
0
Σχόλια

Πειραιάς: Ανάβει σήμερα η «Φλόγα του Πόντου» — 19η Μαΐου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά σήμερα, στις 16:00, από το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά, η πανελλήνια ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου», η οποία φλόγα θα βρίσκεται ανήμερα της 19ης Μαΐου στις 18:00 μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.

Τη Φλόγα θα ανάψει σε μια λιτή τελετή —στην οποία θα συμμετέχει και η παραδοσιακή ορχήστρα «1919»—, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η οποία θα την παραδώσει στον ποδηλάτη και αρχισυντάκτη του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Βασίλη Καρυοφυλλίδη —εμπνευστής της ιδέας—, ο οποίος με συνοδεία άλλων ποδηλατών θα την μεταφέρει στη Χαλκίδα. Εκεί θα την υποδεχθεί στις 21:30 στο στρογγυλό της παραλίας ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» — ο πρωτοστάτης σύλλογος της διοργάνωσης.

Ακολούθως μέσα από μια σκυταλοδρομία-λαμπαδηδρομία οι ποδηλάτες θα τη μεταφέρουν την Τετάρτη 15/5 στις 19:00 στον Αγιόκαμπο Ευβοίας, αφού την υποδεχθούν πρώτα οι κάτοικοι στο χωριό Προκόπι και τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Την Πέμπτη 16/5 ποδηλάτες από το λιμάνι της Γλύφας θα τη μεταφέρουν στις 18:30 στο μνημείο Γενοκτονίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, εκεί που θα την υποδεχθεί ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» και την Παρασκευή 17/5 στις 19:00 η φλόγα θα βρίσκεται στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Την επόμενη μέρα η «Φλόγα του Πόντου» θα ταξιδέψει στην Κατερίνη, εκεί που στις 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Ανήμερα της 19ης Μαΐου ο ποδηλάτης Γιώργος Λυπηρίδης, θα μεταφέρει τιμητικά τη φλόγα στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα τον συνοδεύουν από την είσοδο της πόλης (περίπου στις 17:20 θα βρίκεται εκεί) ζιπκοφόροι πάνω σε άλογα.

Πυρριχιστές στη συνέχεια από ποντιακά σωματεία, μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, θα παρουσιάσουν τον χορό σέρρα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, Κώστας Ζώης, θα ανάψει το βωμό με τη «Φλόγα του Πόντου» προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας.

Ακολούθως θα ξεκινήσει η επίσημη εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Την ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» συνδιοργανώνουν τα πολιτιστικά σωματεία Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Σκοπός της είναι η ποδηλατική κοινότητα σε συνεργασία με τους ποντιακούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων ενόψει της εκατονταετηρίδας που συμπληρώνεται φέτος (από τη 19η Μαΐου 1919), να αναδειχθεί μέσα από μια πανελλήνια δράση το ζήτημα της γενοκτονίας περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται άσβεστη η φλόγα του πολιτισμού του Πόντου.

Τους ποδηλάτες θα συνοδεύει όχημα της Τροχαίας, του σώματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των διοργανωτών.

Χορηγοί της δράσης είναι η Σχολή Οδηγών «Γιώργος Νικολαΐδης», το ψητοπωλείο «Πιάτσα Καλαμάκι», ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος με τα νέα φυτικά Power Drinks της νεολαίας και των αθλητών «XS» —ο οποίος είναι και διαχειριστής του τμήματος e-shop του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr— καθώς και μεγάλη ελληνική εταιρεία σούπερ μάρκετ η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της.

Δείτε περισσότερα για τη δράση εδώ.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.