ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοφάνη Μαλκίδη στη Δράμα παρευρέθηκε ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοφάνη Μαλκίδη στη Δράμα παρευρέθηκε ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί
(Φωτ.: proinos-typos.gr)
14 Μαρ
0
Σχόλια

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεοφάνη Μαλκίδη στη Δράμα παρευρέθηκε ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί

Παρουσία του Τούρκου ακτιβιστή Γιάννη–Βασίλη Γιαϊλαλί, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 3 Μαρτίου, η παρουσίαση του βιβλίου του διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS), Θεοφάνη Μαλκίδη Γενοκτονία. Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο (1919-2019): Άρνηση, Λήθη και Υπονόμευση, Μνήμη, Διεκδίκηση και Αναγνώριση.

Την έκδοση του βιβλίου χρηματοδότησαν 23 ποντιακά σωματεία του νομού Δράμας ενώ ο Θεοφάνης Μαλκίδης το έγραψε και το προσέφερε αφιλοκερδώς στους αναγνώστες.

Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ποντιακά σωματεία της Δράμας —έχουν προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνονται κάθε μήνα— με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 100 χρόνων από το 1919, της επετείου της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ήταν η παρουσία του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος βρίσκεται πλέον ελεύθερος στην Ελλάδα, όπου ζήτησε άσυλο πριν από μερικές εβδομάδες.

Το βιβλίο προλόγισαν η φιλόλογος και εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου Πόπη Λαρχανίδου, ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Παντελής Δεμίρογλου και ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Πασχαλίδης.

«Είναι μια εκδήλωση η οποία αφορά τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της γενοκτονίας, η οποία ξεκινάει στις 19 Μαΐου 1919. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, όχι απλώς να αναβαθμιστεί και να προασπιστεί η μνήμη μας, αλλά κυρίως να δοθεί στις νέες γενιές, στη νεολαία, ότι αυτό το οποίο συνέβη, δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτό που έγινε στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, ήταν ο προπομπός των Ολοκαυτωμάτων που έγιναν στην Κατοχή. Αυτό το οποίο συνέβη στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στην Κερασούντα, στην Αδριανούπολη από το δάσκαλο Κεμάλ, είναι αυτό το οποίο επαναλήφθηκε επειδή δεν τιμωρήθηκε, από τον μαθητή Χίτλερ. Συνεπώς, σήμερα ειδικά που πρέπει οι λαοί να βαδίσουν αδελφωμένοι, θα πρέπει τέτοιες πράξεις αναγνώρισης τέτοιων εγκλημάτων να είναι πιο συχνές και κυρίως οι θύτες να μην προκαλούν με την άρνησή τους» ανέφερε ο Θεοφάνης Μαλκίδης στον Πρωινό Τύπο για την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης και ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Η επόμενη εκδήλωση των ποντιακών σωματείων θα γίνει στις 19 Απριλίου, στην αίθουσα του δημαρχείου με καλεσμένο τον γνωστό ιστορικό Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ενώ στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που ετοιμάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του μουσικού σχολείου Δράμας, αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, στις 17, 18 και 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση μμήμης στην πλατεία Ελευθερίας που γίνεται κάθε χρόνο. Στις 25 Μαΐου, στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, θα λάβουν χώρα αγώνες στίβου υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος «Πολυνίκης» προς τιμήν της 19ης Μαΐου. Οι δραστηριότητες θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2019 με μια εκδήλωση αφιερωμένη γενικά στις γενοκτονίες των προσφυγικών πληθυσμών της Δράμας.

Με πληροφορίες από το proinos-typos.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.