ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα «Μαντίλια» από τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη και τον Χρήστο Ιωαννίδη
Τα «Μαντίλια» από τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη και τον Χρήστο Ιωαννίδη
24 Αυγ
0
Σχόλια

Τα «Μαντίλια» από τον Αλέξανδρο Παρχαρίδη και τον Χρήστο Ιωαννίδη

Μια όμορφη νέα συνεργασία με τον βετεράνο τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη και τον νεότερο Χρήστο Ιωαννίδη με καταγωγή από την Κατερίνη Πιερίας. Το τραγούδι Μαντίλια είναι παραδοσιακό τραγούδι και χορός των Ποντίων από την περιοχή Κιουμούς Ματέν ή Γκιουμούς-Μαντέν (Gümüş Maden).

Συμμετέχουν οι μουσική: Αλέξανδρος Παρχαρίδης και Χρήστος Ιωαννίδης (τραγούδι), Παναγιώτης Στεφανίδης (λύρα), Κωνσταντίνος Καρακασίδης (φλογέρα), Γιάννης Καρακαλπακίδης (λαούτο), και Γιώργος Φωτιάδης (νταούλι). Το βίντεο είναι παραγωγή του Παναγιώτη Θεοδωρίδη και την εικονοληψία έκανε ο Λάζαρος Μανουσαρίδης και ο Χρήστος Σουμπάκης. Συμμετέχουν χορευτές της Πρότυπης Καλλιτεχνικής Ομάδας Χορού ”Έκνευσις” του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη.

Όπως αναφέρει και στην περιγραφή του βίντεο:
«Το μεταλλείο Σίμ ή Κιουμούς Μα(ν)τέν (μεταλλείο Αργύρου) του Νομού Σεβάστειας του Πόντου, ιδρύθηκε στις αρχές του 1800, εκκλησιαστικώς υπάγονταν στην Μητρόπολη Χαλδίας και Χερροιάνων, βρίσκονταν 30 χιλ. Δυτ. της Μερζιφούντας και ονομάστηκε έτσι από τους Τούρκους επειδή ήταν πλούσια σε Άργυρο (ασήμι). Τα μαντίλια, ως ελεύθερος, αντικριστός και ζευγαρωτός χορός που έντυνε τις γαμήλιες πομπές (σε ρυθμό 5/8) κουβαλούν ιδιαίτερα μουσικά ”χρώματα”, κάνοντας τα εύκολα διακριτά από τον υπόλοιπο Πόντο, κυρίως λόγω των Καππαδοκικών τους επιρροών. Τα βασικά όργανα της περιοχής ήταν το βιολί, που αντικατέστησε την κεμανέ, με όργανο συνοδείας το ούτι και καμιά φορά το σάζι, σπάνια το ντέφι, το κλαρίνο, ο ζουρνάς και το νταούλι. Είθε αυτά τα ιδιαίτερα ”χρώματα”του σκοπού να καταφέραμε να τα αποδώσουμε στο σήμερα χωρίς να χαθεί η ”ζωντάνια” τους, ευχόμενοι να παραμείνουν ζωντανά εις το διηνεκές.»

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές γι’ αυτήν την υπέροχη παραγωγή!

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.