ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Όσιος Ζήνων, ο προστάτης των ταχυδρόμων
Όσιος Ζήνων, ο προστάτης των ταχυδρόμων
10 Σεπ
0
Σχόλια

Όσιος Ζήνων, ο προστάτης των ταχυδρόμων

Ο όσιος Ζήνων γεννήθηκε το 339 μΧ στην Καισαρεία της Καππαδοκίας και ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορα Ουάλη διετέλεσε χρέη διακοσμητή των γραμμάτων του.

Ο Ουάλης ήταν υποστηρικτής των αιρετικών και μάλιστα είχε προσπαθήσει, μέσω του επάρχου Μοδέστου, να πείσει των Μεγάλο Βασίλειο να προδώσει την πίστη του στον Χριστό, κάτι φυσικά που δεν κατάφερε. Παρόλο που ο Ζήνων ζούσε σε ένα περιβάλλον όπου δεν τιμώνταν η ορθοδοξία, κατάφερε να διατηρήσει αλώβητη την πίστη του. Όταν έφυγε ο Ουάλης από την ζωή, ο Ζήνων πήγε στο βουνό και ζούσε ως ασκητής. Το στρώμα του αποτελούνταν από χόρτα που ήταν πάνω σε πέτρες.

Φορούσε ένα τριμμένο ράσο και η τροφή του αποτελούνταν από ψωμί, το οποίο κάθε δυο μέρες του έφερνε ένας φίλος του, ενώ νερό έπαιρνε μόνος του διανύοντας μεγάλη απόσταση. Η ασκητική, αυτή, ζωή του και η πίστη του στον Χριστό, συνετέλεσαν ώστε να αποκτήσει τη χάρη του Θεού. Η χάρη αυτή του Υψίστου ήταν που τον βοήθησε όταν οι Ίσαυροι έκαναν επιδρομή στο τόπο που ασκήτευε σκοτώνοντας πολλούς ασκητές. Εκείνος με την προσευχή του τους τύφλωσε, ώστε να μην δουν την πόρτα του κελιού του.

Συνέχισε να ζει έτσι ταπεινά και προσεύχοντας μέχρι τα βαθειά γεράματα. Ανακηρύχθηκε προστάτης των ταχυδρόμων το 1968 με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ταχυδρομείων. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Θείου Πνεύματος, λαβὼν τὴν χάριν, δι’ ἀσκήσεως, ἀγίας Πάτερ, ζωῆς θείας ὑπεμφαίνεις τὰς χάριτας· καὶ τοῦ Σωτῆρος θεράπων γενόμενος, τῆς παρ’ αὐτοῦ ἠξιώθης λαμπρότητος. Ζήνων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον Ἦχος πλ. β’. Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν. Τοὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ἀγῶνάς σου θεοφόρε, ἡ ἐν οὐρανοῖς, ἐδέξατο εὐφροσύνη, καὶ Ἀγγέλων συνήφθης, τοῖς στρατεύμασιν Ὅσιε, θείας δόξης ἀξιούμενος, καὶ πρεσβεύων τῷ Παντάνακτι, ὑπὲρ…

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.