ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Η νύφε κρατεί μάχ΄»: Ο σεβασμός της νύφης στα πεθερικά της
«Η νύφε κρατεί μάχ΄»: Ο σεβασμός της νύφης στα πεθερικά της
27 Ιούν
0
Σχόλια

«Η νύφε κρατεί μάχ΄»: Ο σεβασμός της νύφης στα πεθερικά της

Ένα από τα κύρια στοιχεία που επικρατούσαν στον Πόντο, ήταν ο μεγάλος σεβασμός που έδειχναν οι νεότεροι προς τους γηραιότερους. Ένα, λοιπόν, από τα έθιμα που το αποδεικνύουν αυτό ήταν το «μαχ’».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έθιμο, η νύφη δεν επιτρεπόταν να απευθύνεται απευθείας στα πεθερικά της και γενικότερα στα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας του άνδρα της. Αν ήθελε να τους πει κάτι, το έλεγε στο σύζυγό της και εκείνος το μετέφερε. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν της επιτρεπόταν ακόμα και να αντικρίσει τον πεθερό της. Χαρακτηριστική είναι η φράση, «η νύφε κρατεί μάχ΄». Η νύφη, επίσης, όταν όλη η οικογένεια ήταν συγκεντρωμένη στο τζάκι, δεν καθόταν. Αντιθέτως στεκόταν όρθια, έτοιμη να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε της ζητήσει κάτι.

Αυτό διαρκούσε αρκετά χρόνια και σταματούσε μόνο όταν το ζητούσαν τα πεθερικά. Τότε η νύφη φιλούσε το χέρι, τόσο του πεθερού της, όσο και της πεθερά της και εκείνοι της δώριζαν ένα φόρεμα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αποκαλούσε τον πεθερό της «πατέρα», την πεθερά της «μητέρα», τον παππού «πάππο» και τη γιαγιά «γιάγια».

Το ποντιακό, αυτό, έθιμο είχε ως σκοπό να δείξει το σεβασμό της νύφης στα πεθερικά της και γενικότερα στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας του άνδρα της. Επίσης, ήταν ένας τρόπος να αποφευχθούν τυχόν καβγάδες και παρεξηγήσεις μεταξύ των νυφών, οι οποίες ζούσαν όλες μαζί στο ίδιο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.