ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κυριακή του Θωμά: Το Πάσχα των νεκρών
Κυριακή του Θωμά: Το Πάσχα των νεκρών
(Φωτ.: militaire.gr)
12 Μάι
0
Σχόλια

Κυριακή του Θωμά: Το Πάσχα των νεκρών

Η Κυριακή του Θωμά είναι η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα. Αυτή η ημέρα έχει ξεχωριστή σημασία για τους Πόντιους. Είναι η ημέρα όπου γιορτάζουν ένα δεύτερο Πάσχα ή καλύτερα ένα ιδιαίτερο Πάσχα. Και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο καθώς το «περνούν» με αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Το Αντίπασχα, όπως το έλεγαν, οι πιστοί πήγαιναν στο νεκροταφείο, έχοντας μαζί τους, πρώτα απ’ όλα, κόκκινα αυγά, αλλά και διάφορους άλλους μεζέδες. Έτσι θεωρούσαν πως γευμάτιζαν εκείνη την ημέρα μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία δεν βρίσκονταν πλέον κοντά τους. Συγκεκριμένα πίστευαν πως οι ψυχές ανέβαιναν από τον Άδη την Ανάσταση και παρέμεναν στη γη μέχρι την Πεντηκοστή. Με το γεύμα, αυτό, λοιπόν, στο νεκροταφείο, θεωρούσαν πως ερχόντουσαν ακόμη πιο κοντά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η επίσκεψη στα μνήματα γινόταν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Τότε οι πιστοί πήγαιναν στο κοιμητήριο, όπου έκαναν τρισάγιο. Μόλις ολοκληρωνόταν το τρισάγιο, οι συγγενείς των νεκρών προσέφεραν, αρχικά, κόκκινα αυγά τόσο στον ιερέα, όσο και στους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια τους κερνούσαν και ότι άλλο μεζέ είχαν ετοιμάσει. Φυσικά, όλοι μαζί, πριν ξεκινήσουν το φαγητό, έψελναν το «Χριστός Ανέστη».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.