ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αεργίτες: Ο Νοέμβριος στον Πόντο
Αεργίτες: Ο Νοέμβριος στον Πόντο
(Φωτ.: kalimera-ellada.gr)
01 Νοέ
0
Σχόλια

Αεργίτες: Ο Νοέμβριος στον Πόντο

Ο Αεργίτες, δηλαδή ο Νοέμβριος όπως λεγόταν στον Πόντο, και συγκεκριμένα σε Όφη, Σάντα, Τραπεζούντα και Χαλδία, πήρε το όνομά του από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που γιορταζόταν στις 3 Νοεμβρίου. Αγιγιωργίτης και Αγιγιωργίτες λεγόταν στην Κερασούντα και Αϊγιωργίτης στη Σινώπη. Στην Τρίπολη τον έλεγαν Νοέμβριο. Κατά μια άλλη εκδοχή, το όνομα Αεργίτες προέρχεται από τη λέξη «άεργος», καθώς το μήνα αυτόν οι Πόντιοι δεν έκαναν εξωτερικές εργασίες λόγω του καιρού.

«Αεργίτες ‘κι νουνίζ’ ήντιναν ευρήκ’ φουρκίζ’»

Την εποχή αυτή είναι γνωστό ότι άρχιζε το πολύ κρύο στον Πόντο. Είναι γεγονός ότι έπεφταν τα πρώτα χιόνια και στα χαμηλότερα υψομετρικά στρώματα.

Το Νοέμβριο τηρούσαν με ιδιαίτερη αυστηρότητα νηστεία για την γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου). Επίσης, από τις μεγαλύτερες γιορτές ήταν αυτές των Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου), των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), του Οσίου Νίκωνα του «Μετανοείται» (26 Νοεμβρίου) και του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου).

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.