ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr μπήκε στο «Μουσείο της πόλης» της Τραπεζούντας (φωτο)
Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr μπήκε στο «Μουσείο της πόλης» της Τραπεζούντας (φωτο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
24 Οκτ
0
Σχόλια

Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr μπήκε στο «Μουσείο της πόλης» της Τραπεζούντας (φωτο)

Αν και απουσιάζουν αρκετά ιστορικά στοιχεία από την περίοδο της Γενοκτονίας, στο θεματικό «Μουσείο της πόλης» της Τραπεζούντας, αυτό που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι μιλάμε για ένα κόσμημα για την πόλη. Ένα μονώροφο κτίριο, στο κέντρο της Τραπεζούντας, με υπόγειο, που σε κάθε του επίπεδο έχει διάφορες θεματικές γωνιές που αναφέρονται από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ιστορία της πόλης (εν το μεταξύ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ιστορία φτάνει μέχρι και την 15η Ιουλίου, ημέρα που έγινε το «πραξικόπημα» στην Τουρκία), τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία καθώς και λαογραφικές αναφορές, ενώ τα κέρινα ομοιώματα των ανθρώπων, που αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινότητα των κατοίκων, κυριολεκτικά ζωντανεύουν τις θεματικές αυτές γωνιές.

Στο μουσείο, που άρχισε να λειτουργεί από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2017, μπορεί να γνωρίσει και να δει την Τραπεζούντα με άλλο… μάτι.

Στο ισόγειο, που είναι και η υποδοχή, ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία της πόλης (κατά έναν σημαντικό βαθμό), την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά και κάποια δημογραφικά στοιχεία μέσα από κείμενα, χάρτες και διαδραστικές οθόνες.

Στον πρώτο όροφο, οι θεματικές γωνίες περιλαμβάνουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, την παράδοση, την κουζίνα, λαογραφικά στοιχεία, αναφορές στον αθλητισμό, τον Τύπο και τα μνημεία της περιοχής.

Στο υπόγειο μπορεί κανείς να μάθει για τις εργασίες των κατοίκων που ασχολούνται μέχρι και σήμερα.

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.