ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ημερολόγιο για τον Πόντο από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία»
Ημερολόγιο για τον Πόντο από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία»
03 Ιαν
0
Σχόλια

Ημερολόγιο για τον Πόντο από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία»

Ένα ημερολόγιο με κεντρικό θέμα τον Πόντο, από τις εκδόσεις «Μιαλλιάρης Παιδεία», κοσμεί εδώ και αρκετό καιρό τα ράφια των βιβλιοπωλείων και όχι μόνο. Το ημερήσιο ημερολόγιο για το έτος 2018, έχει σκληρό εξώφυλλο, που αναγράφει τον γνωστό δημοτικό στίχο «Η Ρωμανία κι αν ‘πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο» και απεικονίζει τον μονοκέφαλο αετό της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Την επιμέλεια, έχει ο γνωστός δικηγόρος Στάθης Τσομίδης όπου στον πρόλογο του, αναφέρει τι σημαίνει ο Πόντος για τον ίδιο.

Ξεκινάει με ιστορία της γιαγιά του -που ουσιαστικά είναι η ιστορία όλων τον Ποντίων προσφύγων-, τον ερχομό της στην Ελλάδα, τον ρατσισμό που βίωσε από τους ντόπιους κατοίκους, τα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης αλλά και την συμμετοχή των Ποντίων σε όλους τους εθνικούς αγώνες και στις δυσκολίες της χώρας.

Και καταλήγει: «αυτός είναι ο δικός μου Πόντος. Ο Πόντος μου, που δεν έζησα, αλλά βίωσα. Μέσα από την αφήγηση και την καθημερινότητά μου. Που με σημάδεψε και με σημαδεύει πάντα. Όπου κι αν πήγα, όσο μακριά κι αν έφτασα για να σπουδάσω. Αυτό το ημερολόγιο καταγράφει, ως χρέος τιμής, κάθε μέρα, όλο τον χρόνο: ιστορικά γεγονότα, αγίους, ιστορικές μνήμες και πρωταγωνιστές. Καταγράφει ήθη, έθιμα, παραμύθια, ανέκδοτα, διηγήσεις, ποίηση και λογοτεχνία. Όλο τον πλούτο που μεταφέρουμε. Το παραδίδω, γνωρίζοντας ότι, ως ανθρώπινο έργο, έχει λάθη και ελλείψεις.»

Το ημερολόγιο από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας του έχει γίνει ανάρπαστο κυρίως στην βόρεια Ελλάδα που έχει μεγαλύτερο ποντιακό πληθυσμό, ενώ μπορεί κανείς να το βρει σε μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.