ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Άφησαν εποχή οι Μωμόγεροι στο Περιστέρι ― Συγκίνηση ο χορός τους κάτω από το σπίτι της 80χρονης Αλεξάνδρας Απλακίδου (φωτο)
Άφησαν εποχή οι Μωμόγεροι στο Περιστέρι ― Συγκίνηση ο χορός τους κάτω από το σπίτι της 80χρονης Αλεξάνδρας Απλακίδου (φωτο)
Οι Μωμόγεροι της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου αναστατώνουν ένα κατάστημα (φωτ.: Δήμητρα Σκάλκου)
30 Δεκ
0
Σχόλια

Άφησαν εποχή οι Μωμόγεροι στο Περιστέρι ― Συγκίνηση ο χορός τους κάτω από το σπίτι της 80χρονης Αλεξάνδρας Απλακίδου (φωτο)

Έκλεισαν μεγάλους δρόμους προκαλώντας τους μποτιλιάρισμα… Μπούκαραν σε καφετέριες και καταστήματα, αναστατώνοντας τόσο τους πελάτες όσο και την ιδιωτική ασφάλεια, που έτρεχε άρον άρον για να δει τι συμβαίνει… Έβγαλαν κόσμο στα μπαλκόνια των σπιτιών τους από το σαματά… Ο λόγος για τους Μωμόγερους της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, που κυριολεκτικά σήκωσαν την πόλη του Περιστερίου στο πόδι, χθες το απόγευμα, προσφέροντας στιγμές της ποντιακής παράδοσης, άφθονο γέλιο αλλά και τσίπουρο στους περαστικούς.

Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά στην πόλη· ήδη είναι αγαπητό στους δημότες.

Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν από την πλατεία δημαρχείου, υπό τους ήχους του αγγείου του Βασίλη Καρυοφυλλίδη και του νταουλιού του Κώστα Αθανασίου, και κατέληξαν σε αυτήν, αφού πέρασαν πρώτα από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ο οποίος ήταν κατάμεστος από κόσμο. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μετά δακρύων τα αυτοσχέδια σκετσάκια του παππού, της γραίας, της νύφης και του διαβόλου, αλλά και τον χορό των Μωμόγερων. Συγκινητική ήταν, όμως, η επίσκεψή τους στη γειτονιά της χοροδιδασκάλισσας Ειρήνης Απλακίδου. Εκεί, για λίγα λεπτά της ώρας το έθιμο παρουσιάστηκε στην ογδοντάχρονη Αλεξάνδρα Απλακίδου, μητέρα της Ειρήνης, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ίδια ήθελε να δει, ίσως, για τελευταία φορά το έθιμο προκαλώντας τα συναισθήματα των μελών της Ένωσης.

Μετά την παρουσίαση του δρώμενου ακολούθησε ποντιακό γλέντι και άφθονο τσίπουρο

Οι Μωμόγεροι έδωσαν μια τελευταία μεγάλη παράσταση στην πλατεία δημαρχείου, αφού πρώτα η χοροδιδασκάλισσα της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου είπε λίγα πληροφοριακά λόγια για το δρώμενο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Αθανασιάδης και ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης καλωσόρισαν και ευχήθηκαν στον κόσμο για τη νέα χρονιά, ενώ τόνισαν τη σημασία τέτοιων στιγμών και τον θετικό τους αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ακολούθησε ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι, με τον Σταύρο Σαββίδη στο τραγούδι, τον Γιώργο Κυριακίδη στη λύρα, τον Κώστα Αθανασίου στο νταούλι και τον Κώστα Φουλίδη στο αρμόνιο.

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr / Φωτ.: Δήμητρα Σκάλκου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.