ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με επιτυχία η 3η μαθητική έκθεση Καλών Τεχνών του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας
Με επιτυχία η 3η μαθητική έκθεση Καλών Τεχνών του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας
08 Ιούλ
0
Σχόλια

Με επιτυχία η 3η μαθητική έκθεση Καλών Τεχνών του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 η 3η Μαθητική Έκθεση Καλών Τεχνών του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας και Περιχώρων «Ο Διογένης ο Σινωπεύς».

Στη δράση συμμετείχαν το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Γουμένισσας, το Ειδικό Σχολείο και νηπιαγωγείο Γουμένισσας και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αποσπερίτης Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος, ενημερώθηκαν γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας στις 25 και 26 Απριλίου 2024 και κατόπιν τους ανατέθηκε να εκπονήσουν ένα εικαστικό δημιούργημα με βάση τα όσα ειπώθηκαν αλλά και με προσωπική έρευνα.

Την ημέρα της δράσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην ιστορική ιερά μονή Παναγίας Γουμένισσας, όπου τους υποδέχθηκαν, με τις ευλογίες του σεβασμιότατου μητροπολίτη κκ. Δημητρίου, ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης, ηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σφονδυλιάς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Εκεί έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Γενοκτονίας από τη γραμματέα του συλλόγου Δέσποινα Λαζαρίδου αλλά και αναφορά στην εγκατάσταση των Ποντίων στη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή, και υπεδείχθη η «ποντιακή γειτονιά» που βρίσκεται πλησίον της Μονής. Στον προαύλιο χώρο, μαθητές και εκπαιδευτικοί χόρεψαν ομάλ και πήραν το δρόμο για την πλατεία Θάνου Ζελέγκου, όπου και συνεχίστηκε η δράση.

Στην κεντρική πλατεία, πιο όμορφη από ότι συνήθως καθώς είχε «στολιστεί» τα σπουδαία έργα των παιδιών, τους υποδέχτηκαν τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως και μέλη και φίλοι του συλλόγου. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Χριστόφορος Λαζαρίδης ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία διαλογής των έργων για το διαγωνιστικό μέρος της έκθεσης. Αφού δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να δουν τα έργα, απονεμήθηκαν οι έπαινοι.

Ειδικό βραβείο έλαβαν για την ομαδική συμμετοχή τους το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αποσπερίτης και το Ειδικό Σχολείο και νηπιαγωγείο Γουμένισσας.

Διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι Ολυμπία Νταμαζέτι, Ραφαηλία Βούζα και Βασιλική Καρακαφτάνη, Ιουλίττα Λαζαρίδου, Άννα Καρατζιά και μαθητής της Ε’ τάξης του Ειδικού Σχολείου Γουμένισσας.

Το 3ο βραβείο έλαβε η Αικατερίνη Δίγκα, το 2ο βραβείο η Γεωργία Τραϊανού και το 1ο βραβείο με ισοψηφία απονεμήθηκε στους Αΐρντο Τζύρα και σε ομαδικό έργο των Ζωή Κρόντη και Δήμητρα Ασαρτζή.

To διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην πλατεία και στήριξαν τη δράση, και κυρίως τα παιδιά που ζωγράφισαν για ένα λόγο: «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ. ΕΤΟΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!»

Πηγή: maxitis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.