ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οδοιπορικό στον Πόντο από την ΕΛΒέροιας
Οδοιπορικό στον Πόντο από την ΕΛΒέροιας
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Οδοιπορικό στον Πόντο από την ΕΛΒέροιας

Οδοιπορικό διάρκειας 11 ημερών διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στον Πόντο. Το οδοιπορικό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουλίου 2024. Όλοι οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από την πόλη της Βέροιας και θα επισκεφθούν κατά σειρά τις περιοχές: Κωνσταντινούπολη, Σαφράμπολη, Κασταμονή, Σινώπη, Μπάφρα, Σαμψούντα, Οινόη, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, Πλάτανα, Ουζουνγκιόλ, Αργυρούπολη, Ζάρα, Σεβάστεια και Αμάσεια.

Αναλυτικά το πρόγρμμα του Οδοιπορικού:

1η Ημέρα: Βέροια-Κωνσταντινούπολη (620 χλμ)

Ώρα 06.00 αναχώρηση από την Ελιά. Στάση έξω από την Ξάνθη για καφέ και κατόπιν κατεύθυνση για συνοριακό σταθμό Κήπων. Έλεγχος Διαβατήριων και στη συνέχεια μέσω Μαλγάρων και Ραιδεστού άφιξη το απόγευμα στην Πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Κωνσταντινούπολη-Σαφράμπολη (400 χλμ)

Πρόγευμα και αναχώρηση για Σαφράμπολη. Μετά από ενδιάμεσες στάσεις, άφιξη στην Σαφράμπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια μια πρώτη γνωριμία με την γραφική κωμόπολη η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Πολλές από τις παραδοσιακές κατοικίες μετατράπηκαν σε μουσεία. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Σαφράμπολη-Σαμψούντα (490 χλμ)

Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για Κασταμονή. Πρόκειται για πόλη της Αρχαίας Παφλαγονίας από την οποία καταγόταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Επίσκεψη στο φρούριο των Κομνηνών στην Παπαζόγλειο αστική σχολή και στο αρχαιολογικό εθνογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια στάση στη Σινώπη που υπήρξε μια απ τις πρώτες Ελληνικές αποικίες των Μιλησίων στον Πόντο και αποτελεί μια πόλη μνημείο. Επίσκεψη στο ναό της Θεοτόκου, που σήμερα ονομάζεται «Εκκλησία του Παλατιού», στο παλιό Ελληνικό Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο. Αφού στη συνέχεια περάσουμε από Μπάφρα, άφιξη αργά το απόγευμα στην Σαμψούντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

Ημέρα: Σαμψούντα-Τραπεζούντα (330 χλμ)

Ξεκινάμε την περιήγηση στην πόλη και παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην Μητρόπολη του Πόντου την Τραπεζούντα. Σύντροφοι στο ταξίδι μας τα μαύρα νερά του Πόντου και το βαθύ πράσινο που κατεβαίνει από τις πλαγιές των Ποντικών Ορέων, την Οινόη, το Πολεμώνιο, το Ιασώνιο Άκρο όπου πάνω στον αρχαίο βωμό του Δια χρίστηκε πρωτοχριστιανική βασιλική του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια τα Κοτύωρα και τέλος περνώντας από τα Πλάτανα το ασφαλές φυσικό λιμάνι κοντά στην Τραπεζούντα. Άφιξη στην Τραπεζούντα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Τραπεζούντα (50 χλμ)

Πρόγευμα και αναχώρηση για το ονομαστό μοναστήρι της Ματσούκας, Παναγία Σουμελά. Ενδέχεται να μην επιτραπεί η είσοδος στο ναό λόγω εργασιών. Αφού προσκυνήσουμε την Παναγία όλων των Ποντίων, θα συνεχίσουμε για το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για τα Πλάτανα, όπου θα γευματίσουμε εξ ιδίων. Επίσκεψη στο Σόουκ Σου , με την περίφημη βίλλα του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, την Αγία Σοφία, το φροντιστήριο και τον Άγιο Ευγένιο. Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Τραπεζούντα

Πρόγευμα και ημέρα ελεύθερη για να επισκεφθεί ο καθένας τα χωριά των προγόνων του, εξ ιδίων με ταξί ή ντολμούς. .Δείπνο, διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Τραπεζούντα (50 χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση για περιήγηση στην πόλη της Τραπεζούντας. Επίσκεψη στην Παναγία Χρυσοκέφαλο. Στα Κομνήνια τείχη, στη Μονή Θεοσκεπάστου, στο φροντιστήριο και στη μέριμνα ποντίων κυριών. Στην συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την περιοχή Όφεως ποταμού. Θα επισκεφτούμε την μαγευτικής ομορφιάς λίμνη Ουζουνγκιόλ καθώς και την Παραλιακή πόλη των Σουρμένων. Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

8η Ημέρα Τραπεζούντα-Αργυρούπολη-Ζάρα-Σεβάστεια (460 χλμ)

Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για Σεβάστεια .Κατά τη σημερινή μας διαδρομή η απότομη αλλαγή του τοπίου από τα καταπράσινα βουνά στα απέραντα υψίπεδα. Φτάνουμε στην Αργυρούπολη. Επίσκεψη εξ ιδίων στην παλιά πόλη. Αναχώρηση για τη Ζάρα. Το γνωστό Απές με τα 21 ελληνικά χωριά του. Στάση και αν υπάρχουν ταξιδιώτες που κατάγονται από εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα χωριά τους εξ ιδίων. Σε απόσταση 70 χλμ. θα καταλήξουμε στη Σεβάστεια. Εδώ επίσης υπολογίζεται ότι μαρτύρησαν το 320 μ.Χ οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

9η Ημέρα: Σεβάστεια-Τοκάτη-Αμάσεια (225 χλμ)

Πρόγευμα και αναχώρηση για την πόλη της Τοκάτης. Ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στις παλιές γειτονιές, τη φημισμένη αγορά της που είναι γεμάτη με αντίκες από παλιά αρχοντικά της περιοχής. Συνεχίζουμε για την Αμάσεια. Στην περιοχή της πόλης θα δούμε τον τόπο όπου απαγχονίστηκαν 174 κορυφαίες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού, τους οποίους καταδίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες στα δικαστήρια ανεξαρτησία της Αμάσειας. Ξενάγηση της πόλης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

10η Ημέρα: Αμάσεια-Κωνσταντινούπολη (685 χλμ)

Πρόγευμα και αναχώρηση για Κων/πολη. Αφού περάσουμε από την περιοχή της αρχαίας Βιθυνίας περνώντας περιφερειακά από τις πόλεις Μπόλου, Αντάπαζαρ και Νικομήδεια, φτάνουμε στην Κων/πολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

11η Ημέρα: Κωνσταντινούπολη-Βέροια (620 χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση για επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, το κέντρο του Ορθόδοξου κόσμου, Παναγία Βλαχερνών, Μονή Ζωοδόχου Πηγής και το Μπαλουκλί της Λωξάντρας. Μετά το προσκύνημα και με τις αποσκευές γεμάτες εικόνες και αρώματα, φεύγουμε για την Ελλάδα, περνώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα Κήπων.Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις φτάνουμε το βράδυ στην πόλη μας.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 1000€ – τηλ. Επικοινωνίας και υπεύθυνος κ. Φωτιάδης Φιλοκτήμων τηλ. 6942701788.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  1. Μεταφορά-μετακινήσεις με υπερυψωμένα λεωφορεία
  2. Τις 10 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων.
  3. Τα 10 προγεύματα και 7 δείπνα.
  4. Αρχηγό-ξεναγό.
  5. Ξεναγήσεις, περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  6. Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Την εκδρομή θα συνοδεύσει ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης με τη λύρα και το Τουλούμ.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται:

  1. Εισόδοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
  2. Διασκεδάσεις
  3. Πτά, φιλοδωρήματα και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

Όροι συμμετοχής:

Τα άτομα που συμμετέχουν στην εκδρομή αποτελούν ένα γκρουπ και σαν γκρουπ θα συμμετέχουν στο προκαθορισμένο πρόγραμμα. Θα υπάρχει ο υπεύθυνος εκδρομής που θα ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα. Για οποιαδήποτε προβλήματα θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της εκδρομής. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μπορεί να απαιτήσει αλλαγή του προγράμματος εκτός από τον υπεύθυνο εκδρομής που θα συντονίζει τις ενέργειες του γκρουπ και οφείλουν οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις αποφάσεις του αρχηγού αποστολής

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.