ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης
(Φωτο: Διονύσης Λεσπουρίδης)
14 Ιούν
0
Σχόλια

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης

Χορευτικά σύνολα αποτελούμενα από επίλεκτους μικρούς χορευτές τους οποίους προετοίμασαν ακούραστοι και εξαιρετικά καταρτισμένοι χοροδιδάσκαλοι και συνόδευσαν λαμπροί μουσικοί, συνέθεσαν το πρόγραμμα του 5ου Παιδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Ν. Θεσσαλονίκης.

460 χορευτές από 28 Σωματεία του Νομού Θεσσαλονίκης επιδεικνύοντας απαράμιλλο πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, γέμισαν με χρώματα το χώρο της εκδήλωσης χορεύοντας το χορό «ομάλ» και τραγουδώντας το γνωστό σε όλους παραδοσιακό τραγούδι «Σεράντα Μήλα Κόκκινα». Στη συνέχεια παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου συγκροτημένοι σε τρεις εκπληκτικές χορευτικές ομάδες, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα και προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού.

Το Φεστιβάλ το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, διοργάνωσε και πραγματοποίησε την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024 στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών και τη στήριξη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προβληθεί και να διασωθεί η παραδοσιακή χορευτική και μουσική παράδοση του Πόντου, καθώς και να προβληθούν οι χορευτικές δεξιότητες των συμμετεχόντων. Απώτερος στόχος είναι το Φεστιβάλ αυτό να αναδειχθεί σε σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση έκανε η Ευθυμία Μετενίδου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος, Γαλεγαλίδης Παύλος, ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Παρχαρίδης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κίκης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), Απατσίδης Δημήτριος και η Αντιπρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, Μπίλλη Αικατερίνη.

Τίμησε με την παρουσία της η Ολυμπιονίκης και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., Πατουλίδου Παρασκευή.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας «Ποντιακός Στίχος», Καρακασίδης Κωνσταντίνος και Γεωργιάδης Κωνσταντίνος για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διάσωση και διατήρηση της Ποντιακής μουσικής και γλωσσολογικής κληρονομιάς και ο υπεύθυνος αιμοδοσίας για 4 δεκαετίες περίπου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ», Νικολαΐδης Θεόδωρος για τη σπουδαία προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.

 

 

Φωτο: Διονύσης Λεσπουρίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.