ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης “Σάρπογλης”
Έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης “Σάρπογλης”
(Φωτο: ertnews.gr)
12 Ιούν
0
Σχόλια

Έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης “Σάρπογλης”

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, από την Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης με το οικογενειακό παρωνύμι “Σάρπογλης” γεννήθηκε στο χωριό Ξηρολίμνη Κοζάνης στις 31 Δεκεμβρίου 1926. Γιος του Ευστάθιου Χριστοφορίδη και της Βαρβάρας Ταρατσίδου. Και οι δύο γονείς του είχαν καταγωγή από το χωριό Κουνάκα της Άνω Ματσούκας του Πόντου.

Ακούραστος εργάτης του Πόντου από τους τελευταίους εναπομείναντες, άριστος γνώστης της Ποντιακής διαλέκτου, συγγραφέας και επιμελητής πολλών εκδόσεων. Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, επιμελήθηκε και εξέδωσε σε τρία βιβλία τα γραπτά κείμενα του πατέρα του με τον γενικό τίτλο “Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας”. Το τελευταίο του βιβλίο ήταν αφιερωμένο στην γενέτειρά του την Ξηρολίμνη.

Είχε βραβευτεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τον Οκτώβριο του 2018 σε ειδική εκδήλωση. Στο βιβλίο του με τίτλο «Ξηρολίμνη- Γενέθλια γη» παρουσίασε μια αναλυτική ονομαστική καταγραφή των μελών της κάθε οικογένειας αλλά και της περιοχής-χωριού προέλευσης του κάθε πρόσφυγα προγόνου του, φτάνοντας μέχρι και την 3η γενιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται επίσης στις κοινωνικές σχέσεις, στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης, στα επαγγέλματα των συγχωριανών του αλλά και στην εκπαίδευση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Ξηρολιμνης αλλά και όλους όσους διετέλεσαν Πρόεδροι του χωριού.

τακτικό μέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης φέρει το όνομα του καθώς ο εκλιπών δώρισε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων . Η προσφορά του Χριστοφορίδη στον ποντιακό πολιτισμό ήταν τεράστια και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο . Η εξόδιος ακολουθία του Χριστόφορου Χριστοφορίδη θά τελεστεί αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην γενέτειρά του Ξηρολίμνη Κοζάνης.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.