ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μαθητές τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στη Νέα Κυδωνία
Μαθητές τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στη Νέα Κυδωνία
(Φώτο : haniotika-nea.gr)
08 Ιούν
0
Σχόλια

Μαθητές τίμησαν τη μνήμη των Ποντίων στη Νέα Κυδωνία

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Κυδωνίας “Μίκης Θεοδωράκης” και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Κυδωνίας, έπειτα από πρόταση της εκπαιδευτικού της μουσικής του σχολείου Ματίνας Κωνσταντινίδου, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση με αφορμή τη “19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε 20-5-2024 σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Χανίων “Παναγία Σουμελά”, τίμησαν με την παρουσία τους, η σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παντελάκη Νεκταρία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καραβάνος Χαράλαμπος καθώς και η αντιπρόεδρος Καλαϊτζίδου Άννα.
Η εκπαιδευτικός της μουσικής κα Κωνσταντινίδου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, συντόνισε την εκδήλωση και επιμελήθηκε τα κείμενα, τα ποντιακά τραγούδια και τους ποντιακούς χορούς. Η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής Παρασκευοπούλου Αλεξάνδρα επιμελήθηκε το θεατρικό δρώμενο και οι εκπαιδευτικοί της φυσικής αγωγής Μανιουδάκη Κατερίνα και Αγγελίδου Έμμυ, βοήθησαν στην εκμάθηση των χορών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε μια ιστορική αναδρομή από την πρώτη εμφάνιση των Ποντίων στην αρχαιότητα μέχρι και σήμερα καθώς και αναφορά στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν και οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο πολλούς από αυτούς.
Επίσης, έγινε αναφορά στον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη, τις πορείες μέσα στην έρημο με πείνα και δίψα, και την επανατοποθέτηση τους στη νέα πατρίδα.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και να αποτελέσει η αναγνώριση αυτή συμβολική πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας.
Η εκδήλωση είχε σαν κύριο θέμα ένα θεατρικό που περιλάμβανε μια αφήγηση στην οποία ένα ζευγάρι του Πόντου, εξιστορεί στο εγγόνι τους όλα όσα βίωσαν μέχρι να εγκατασταθούν στη νέα πατρίδα. Πρόκειται για μαρτυρίες που έχει λάβει γνώση η ίδια η κ. Κωνσταντινίδου από συγγενείς της και έχουν ταυτόχρονα επιβεβαιωθεί από παρόμοιες επίσημες ιστορικές καταγραφές.

Η εκδήλωση είχε κινησιολογικά δρώμενα, που πλαισίωσαν τους διαλόγους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές της Δ, Ε και Στ και των δυο σχολείων, απήγγειλαν αποσπάσματα από το ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη, “Η καμπάνα του Πόντου”, τραγούδησαν και χόρεψαν ποντιακά τραγούδια και χορούς. Το τμήμα ενηλίκων καθώς και το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων “Παναγία Σουμελά” χόρεψαν χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου.
Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσαν η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Νατάσα Παρτάλιου και η εκπαιδευτικός – συγγραφέας Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου, συμμετέχοντας στη δραματοποίηση ενός ποντιακού μοιρολογιού.

 

 

Πηγή : haniotika-nea.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.