ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η «Σινώπη» Νέας Ιωνίας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα…»
Η «Σινώπη» Νέας Ιωνίας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα…»
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Σινώπη»)
02 Ιούν
0
Σχόλια

Η «Σινώπη» Νέας Ιωνίας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα…»

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Σινώπη» παρουσίασε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα…».

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …» βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με αφορμή της συμπλήρωσης των 105 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 που βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την περίοδο.

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Νίκος Ασλανίδης, μίλησε για το έργο του, η δραματικότητα του οποίου καθήλωσε τους παρευρισκομενους.

Την ιστορία της μπάντας την αφηγείται ένας
μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν.

Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες…

Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Σινώπη»)

Ο Νίκος Ασλανίδης σημείωσε στο τέλος την απουσία της ιστορίας της γενοκτονιας των Ελλήνων από την ιστορικά βιβλία των σχολείων της Ελλάδος και την περιθωριοποιηση του ως ιστορικό γεγονός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ν.Ιωνιας Ιωάννης Λαζαρίδης Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής, η Αντιδήμαρχος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας ΝΙΦΗΜ Βέτα Γεωργιάδου.
Ο Δήμος Ιωαννιδης εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης,
Ο κος Δημήτριος Πανταγιάς Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν.Ιωνίας, η κα Μαίρη Αρώνη Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Ν.Ιωνίας και Ηρακλείου. Η κα Μπρολιου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατων Ν.Ιωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.