ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων της Π.Ο.Ε.
Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων της Π.Ο.Ε.
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
29 Μάι
0
Σχόλια

Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων της Π.Ο.Ε.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Τιμής, στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου τόσο σε Αθήνα και Πειραιά, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έστειλε και φέτος ηχηρό μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πιο συγκεκριμένα:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την παραμονή της επετείου, Σάββατο 18/05/2024, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Ομοσπονδίας μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, διοργάνωσαν ένα μουσικό – αφηγηματικό Δρώμενο Τιμής & Μνήμης, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά, σε κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Ηλία Υφαντίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και η επετειακή ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη. Το δρώμενο έγινε με την συμβολή της χορωδίας ενηλίκων της Κιβωτού του Πόντου. Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό Σέρρα, που χορεύτηκε από του χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε.

ΑΘΗΝΑ

Φέτος οι εκδηλώσεις της 105ης επετείου της Γενοκτονίας, ήταν αφιερωμένες στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και η απότιση φόρου τιμής στην επέτειο μνήμης, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην Ι. Μητρόπολη Αθηνών και με ομιλία από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων κ. Χρίστο Δημόπουλο.

Η εκδήλωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε στις 12.00 με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους την ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά. Τραγουδήθηκε η ωδή στον άγνωστο στρατιώτη «Αητέντς επαραπέτανεν» από τον κ. Ηλία Υφαντίδη. Πήραν μέρος η παιδική χορωδία και η χορωδία ενηλίκων της Κιβωτού του Πόντου, ενώ επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα. Την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απέδωσε τμήμα της Φιλαρμονικής του Στρατού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων με τον συμβολικό αριθμό 353.000,όσα και τα θύματα της Γενοκτονίας. Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους της Aυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπασπιστής της, Λοχαγός Διαβιβάσεων κα. Θεοδοσίου Ευαγγελία, ενώ εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Κωστίδης Γεώργιος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπερασπιζόμαστε και τιμούμε τη Μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των προγόνων μας, αλλά ταυτόχρονα και τη Μνήμη του συνόλου των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που γενοκτονήθηκαν από το οθωμανικό και στη συνέχεια το κεμαλικό καθεστώς. Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα την ιστορική και ηθική τους δικαίωση, ενώ αγωνιζόμαστε παράλληλα, για τη στήριξη κάθε κατατρεγμένου και καταπιεσμένου λαού, που κινδυνεύει να πέσει θύμα γενοκτονίας».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης, Επισκέπτης Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, ο οποίος στην έναρξη της ομιλίας του δήλωσε: «Ευχαριστώ τους οργανωτές αυτής της συγκινητικής εκδήλωσης που σηματοδοτεί την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ευχαριστώ, επίσης, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που μου έκανε την τιμή να μιλήσω σε αυτό το ιερό μέρος, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Είμαι ευγνώμων στον Προέδρο της Ομοσπονδίας που με ενεθάρρυνε να καταδείξω τη σύνδεση μεταξύ των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω στο πλαίσιο των αμέτρητων αλλά ατιμώρητων διεθνών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από την Τουρκία σε αντίθεση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή και του διεθνούς δικαίου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με το επετειακό λογότυπο της Γενοκτονίας G. Σε Πειραιά και Αθήνα οι Πυρριχιστές απήγγειλαν τον όρκο του Λεωνίδα Ιασωνίδη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Για πρώτη φορά στην εκδήλωση δυναμικό παρών έδωσε το τμήμα Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Τη μουσική επένδυση επιμελήθηκε ο λυράρης Ιωάννης Τσανασίδης με τη συνοδεία του Νίκου Φιλιππίδη στο νταούλι ενώ στο τραγούδι συνόδευσε ο Αλέξης Παρχαρίδης. Επίλεκτη ομάδα χορευτών του Σ.Πο.Σ. Ν. Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε. παρουσίασε τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα.

Την έναρξη των χαιρετισμών έκανε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων κ. Σαρκισιάν Τιγκράν και ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς τη λύση του Κυπριακού και χωρίς αναγνώριση από την Τουρκία της Γενοκτονίας των Ποντίων, Αρμενίων, και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να θυσιάζουν την ιστορία και τα δικαιώματά μας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, δήμαρχοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, προσφυγικών και άλλων σωματείων και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και έγκριση σχετικού ψηφίσματος και στη συνέχεια ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο.

Εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 19 Μαΐου, ενώ στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ν. Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε. κ. Παύλος Γαλεγαλίδης.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη απήχηση λειτούργησαν τα ενημερωτικά περίπτερα και οι δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ενημερωτικό υλικό καθώς και πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που αφορούν και αναδεικνύουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκτέθηκαν όλες τις ημέρες. Οι επισκέπτες των περιπτέρων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα δρώμενα, ομιλίες, συνεντεύξεις και μουσικά αφιερώματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.