ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δήμος Αμφιλοχίας: τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε εκδήλωση στο Μπαμπαλιό
Δήμος Αμφιλοχίας: τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε εκδήλωση στο Μπαμπαλιό
(Φώτο : agriniopress.gr)
29 Μάι
0
Σχόλια

Δήμος Αμφιλοχίας: τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε εκδήλωση στο Μπαμπαλιό

Ο Δήμος Αμφιλοχίας τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης την Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαϊου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μπαμπαλιό σε εκδήλωση «Αν ξεχάσουμε θα χαθούμε» που διοργάνωσε  με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» και τη Δημοτική Κοινότητα Μπαμπαλιού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Λαμπαδηδρομία στον κεντρικό δρόμο του χωριού, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αμφιλοχίας, κατέληξε στην πλατεία του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σάκης Τορουνίδης ο οποίος μίλησε για το Μπαμπαλιό, τον τόπο γέννησης του και σημείο όπου, όπως ανέφερε,  χτυπάει η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού στα μέρη μας. «Κάθε παρουσία, Κάθε εκδήλωση, Κάθε φωνή, Κάθε μοιρολόι, Κάθε δάκρυ στη θύμηση όσων έγιναν, Είναι και μία νίκη απέναντι σε όσους θέλουν να ξεχάσουμε.Θέλησαν να σβήσουν για πάντα το φως του Πόντου. Δεν έσβησε όμως. Δεν μας έσβησαν ποτέ. 105 χρόνια προσπαθούν να ξεχάσουμε. Αλλά είμαστε ακόμα εδώ! Και κάθε χρόνο θεριεύει ακόμα περισσότερο. Γιατί η περηφάνια του Πόντου και η αλήθεια της Γενοκτονίας κυλάνε στο αίμα μας. Κάθε ανάσα μας, κάθε χτύπος της καρδιάς μας και μία νίκη απέναντι στη λήθη. Μέχρι τη δικαίωση. Μέχρι να λυτρωθούν οι ψυχές.

Και ένας Πόντιος να μείνει, πάλι θα νικήσουμε! Εκείνους που έκαναν τα πάντα για να ξεχάσουμε και να ξεχαστούμε. Χρέος μας να συνεχίζουμε να κουβαλάμε και να μεταδίδουμε στις νεότερες γενιές αυτές τις μνήμες, την ιστορία μας. Να προστατεύουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση μνήμης στο Μπαμπαλιό. Στο Μπαμπαλιό μας. Στο Βάλτο μας. Ο τόπος μου.  Ο τόπος που αγκάλιασε τους ξεριζωμένους από τον Πόντο προγόνους μου. Ο τόπος στον οποίο η μάνα κι ο πατέρας μου με έφεραν στη ζωή. Ο τόπος στον οποίο μας έμαθαν να μην το βάζουμε ποτέ κάτω. Να στύβουμε την πέτρα. Να αγαπάμε το συνάνθρωπό μας. Να παλεύουμε για το καλό, το δίκιο, το σωστό».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΚ Μπαμπαλιού, κος Αποστολάκης και ο Προέδρους του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» κος Θεοφάνης Κοντοχρήστος.

dimos amfiloxias (3)

dimos amfiloxias (1)

 

 

 

Πηγή : agriniopress.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.