ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το Ποντιακό έθιμο της πάλης στη Νιγρίτα Σερρών
Το Ποντιακό έθιμο της πάλης στη Νιγρίτα Σερρών
(Φώτο : xronos.gr)
28 Μάι
0
Σχόλια

Το Ποντιακό έθιμο της πάλης στη Νιγρίτα Σερρών

Με το Ποντιακό έθιμο της παραδοσιακής πάλης ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα Σερρών. Δεκάδες παλαιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνέρρευσαν αναβιώνοντας το πανάρχαιο λαϊκό άθλημα με τα παραδοσιακά «κισπέτια» που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία.

Το έθιμο
Κατά την ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες ή πιλιβάνοι) παλεύουν λαδωμένοι με λάδι ή λίπος, φορώντας χειροποίητα δερμάτινα παντελόνια, από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 13 κιλών που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια παρουσιάζοντας θέαμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το λάδι δυσκολεύει τους αντιπάλους τους και με τις περίτεχνες λαβές και κινήσεις τους προσφέρουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό θέαμα στο παρευρισκόμενο κοινό που χειροκροτεί με ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους. Νικητής θεωρείται αυτός που βάζει κάτω τον αντίπαλο.

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.