ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μια τοιχογραφία για τον ξεριζωμό των Ποντίων στο Θρυλόριο
Μια τοιχογραφία για τον ξεριζωμό των Ποντίων στο Θρυλόριο
(Φώτο : paratiritis-news.gr)
26 Μάι
0
Σχόλια

Μια τοιχογραφία για τον ξεριζωμό των Ποντίων στο Θρυλόριο

Μία θεματική τοιχογραφία, αφιερωμένη στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και τον ξεριζωμό όσων επέζησαν, κοσμεί πλέον τον προσφάτως ανακαινισμένο χώρο άθλησης στον οικισμό του Θρυλορίου. Το έργο αποτελεί αναπαραγωγή αντίστοιχου έργου δρόμου που φιλοτεχνήθηκε στον Δήμο Βύρωνα Αττικής.

Ένας από τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη δημιουργία της τοιχογραφίας στο Θρυλόριο υπήρξε ο εκπαιδευτής ζωγραφικής κ. Χάρης Μουρελάτος που σε σχετική του ανάρτηση επεσήμανε:

«Τιμάμε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου που άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό αιώνων και ξεκίνησαν μια καινούργια ζωή, έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Ήρθαν στην μάνα Ελλάδα κουβαλώντας μαζί τους εκτός από εικόνες σφαγιασμού και εξόντωσης και λίγο πατρώο χώμα, μια χριστιανική εικόνα και πολλές αναμνήσεις. Προσπάθησαν να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα.

Οι νέες γενιές των ποντίων οφείλουν να διατηρήσουν «ως κόρην οφθαλμού» τις μνήμες και τις αφηγήσεις των παλαιότερων γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους.

Μεγαλύτερη τιμή για τη μνήμη τους είναι ο αγώνας όλων μας για να μη ζήσει ποτέ κανένας λαός όσα έζησε ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Το μέλλον της ανθρωπότητας απαιτεί τη σταθερότητα, τη συνεργασία, τη φιλική συμβίωση και την αλληλεγγύη των λαών».

Μία τοιχογραφία για τον ξεριζωμό των Ποντίων στο Θρυλόριο - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο

 

 

 

 

Πηγή : paratiritis-news.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.