ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Μελβούρνη στα «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα»
Η Μελβούρνη στα «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα»
(Φώτο : neoskosmos.com)
23 Μάι
0
Σχόλια

Η Μελβούρνη στα «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα»

Μια νοερή περιήγηση στα «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα» προσφέρει η έκθεση που οργάνωσε το Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο» (ΕΑ), που τελεί υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας και λειτουργεί στο Κοινοτικό Κτίριο (απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο Oakleigh μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου.

Μεταξύ των ομιλητών, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ήταν ο Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης και η Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη (πανεπιστήμιο La Trobe) η οποία αναφέρθηκε στον θρύλο του Διγενή.

Στην ίδια εκδήλωση, που παρουσίασε ο κ. Κώστας Παταρίδης, μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Oakleigh Χρήστος Δαματόπουλος, ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ Παύλος Ανδρόνικος, η Καίτη Γεωργίου εκ μέρους της Κυπριακής Κοινότητας αλλά και μαθητές ελληνικών σχολείων ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης η Ευαγγελία Μπάξα στο τραγούδι και ο Γιώργος Σεβαστάκης στο λαούτο/λύρα.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, αλλά και των 105 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διοργάνωσε έκθεση με τίτλο «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα», για να παρουσιάσει τα κοινά στοιχεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού, που ενώνουν τους Έλληνες της Κύπρου και του Πόντου και εν γένει της Μικράς Ασίας.

Την έκθεση επισκέφθηκε και η υπουργός Εσωτερικών Clare O’Neil και εντπωσιάστηκε από την ξενάγηση που της έκανε η κα Γιώτα Σταυρίδου.

Η Υπεύθυνη Έργου, κα Συμέλα Σταματοπούλου δήλωσε πως «συνεχίζοντας την επιτυχημένη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του, ο ΕΑ, στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων φέρνοντας, όχι μόνο το ενήλικο κοινό, αλλά και εκατοντάδες μαθητές από πρωινά και απογευματινά σχολεία, σε επαφή με την ιστορία και τον σπουδαίο πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες για χιλιετίες στη Μικρά Ασία».

«Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, θα υλοποιούνται προγράμματα μουσειακής αγωγής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές ομάδες και συλλόγους, εργαστήρια σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων».

Η Συντονίστρια του ΕΑ, κα Γιώτα Σταυρίδου δήλωσε πως «στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την υλική και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολίας και της Κύπρου».

Στην υλική κληρονομιά ανήκουν τα προσωπικά οικογενειακά κειμήλια των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, ενώ στην άυλη κληρονομιά ανήκει το Έπος του Διγενή Ακρίτα, τον θρύλο του οποίου θα έρθουν σε γνωρίσουν όσοι παρακολουθήσουν τα προγράμματα μουσειακής αγωγής.

«Το έπος του Διγενή Ακρίτα είναι ένα έργο ορόσημο για την Ελληνική Γλώσσα, καθώς αποτελεί το πρώτο γραπτό μνημείο της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας. Έχει θεωρηθεί ως το έργο που σηματοδοτεί την αρχή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Μεταφέρει στοιχεία από τα Ομηρικά Έπη και την αρχαία Ελληνική Μυθολογία και τα συνταιριάζει με το Χριστιανικό Βυζάντιο και την παράδοση των Ακριτικών Δημοτικών Τραγουδιών του 10ου – 11ου αι. μ.Χ., ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί για να διδαχθούν η Ιστορία, η Γεωγραφία και ο Πολιτισμός και να λειτουργήσει συμβολικά σε πολλά επίπεδα» είπε η κα Σταυρίδου.

«Καλούμε όλους τους συμπάροικους «να επισκεφτούν την έκθεση, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκειά της και να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να παρακολουθήσουν το μουσειακό πρόγραμμα που παρέχεται δωρεάν.»

Η έκθεση αναπτύσσεται στους έξι χώρους του κοινοτικού σπιτιού. Κάθε δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε μία από τις περιοχές; Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Ιωνία και Κύπρος, ενώ υπάρχουν δύο επιπλέον αίθουσες. Η μία είναι αφιερωμένη στους Ακρίτες τους χθες και στους Ακρίτες του σήμερα και στην άλλη εκτίθενται τα έργα των μαθητών από τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2023.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα βραβευτούν την Κυριακή 26 Μαΐου στις 6:00′ μ.μ. Τα βραβεία είναι χρηματικά ποσά, χορηγία της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ενώ το πρώτο βραβείο είναι ένα ασημένιο τετράδραχμο του 157 π.Χ. από την Καππαδοκία με απεικόνιση του βασιλιά Οροφέρνη για τον οποίο έχει γράψει και το ομώνυμο ποίημα ο Καβάφης.

Το αρχαίο νόμισμα είναι χορηγία του κ. Κωνσταντίνου Καλυμνιού από την προσωπική συλλογή του.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης, είναι το Μάθημα Χορού με τίτλο «Καρσιλαμάς, ο χορός που ενώνει» από τον Χοροδιδάσκαλο κ. Σωτήρη Σωτηρίου, το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 2:00′ μ.μ.

Με την έκθεση αυτή ολοκληρώνεται και το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμη για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, διοργάνωσαν την Κυριακή Επιμνημόσυνη Δέηση για τις αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου, θύματα Γενοκτονίας, στην Ιερά Μονή Άξιον Εστίν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στον εξωτερικό χώρο της Μονής.

Επίσης, το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας στην Lonsdale 168, στο κέντρο της Μελβούρνης να φωταγωγηθεί με κόκκινο χρώμα για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή, 19 Μαΐου.

Τέλος το βράδυ της Κυριακής θα γίνει η προβολή της ταινίας–ντοκιμαντέρ “Φονικός Εθνικισμός – Η Γενοκτονία των Ελλήνων 1913–1923”.

 

 

 

 

Πηγή : neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.