ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Πόντος και η Όπερα
Ο Πόντος και η Όπερα
(Φώτο : neoskosmos.com)
18 Μάι
0
Σχόλια

Ο Πόντος και η Όπερα

Πολλοί από μας έχουμε μια στερεότυπη άποψη για τον Πόντιους και τον πολιτισμό τους;

Για παράδειγμα, η δύναμη που κρύβουν τα ποντιακά τραγούδια είναι αστείρευτη, όπως αστείρευτη είναι και η έμπνευση που μπορούν να αντλήσουν από αυτά καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής.

Έχουμε ακούσει ποντιακά άσματα με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και με τη χρήση μουσικών οργάνων που δεν σχετίζονται με την ποντιακή παράδοση.

Πόσοι από μας όμως ξέρουμε πως η Τραπεζούντα είχε δική της Όπερα;

Και πόσοι ξέρουμε πως κορυφαίοι συνθέτες όπως ο Μόζαρτ και ο Βιβάλντι έγραψαν όπερες βασισμένες σε εμβληματικές προσωπικότητες του Πόντου;

Αυτή την άγνωστη πτυχή του ποντιακού ελληνισμού «φώτισε» με μια εμπνευσμένη-και καλά μελετημένη-ομιλία του ο Κώστας Καλυμνιός την Πέμπτη το βράδυ.

Μια ομιλία με πλούτο άγνωστων, σε μας πληροφοριών, διανθισμένη με το γνωστό, ιδιότυπο χιούμορ του ομιλητή και με εντυπωσιακές διαφάνειες,

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, αλλά και των εκδηλώσεων για τη 19η Μαΐου, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Μελβούρνης «Η Ποντιακή Εστία» διοργάνωσαν το Ετήσιο Σεμινάριο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την στο Ελληνικό Κέντρο.

Το θέμα της ομιλίας το Κωνσταντίνου Καλυμνιού ήταν: «Pontus: The Opera».

Ο γνωστός δικηγόρος, ποιητής και διηγηματογράφος της ελληνικής παροικίας, εξέτασε ο Πόντος έχει επηρεάσει τη Δυτική πνευματικότητα και δημιουργικότητα, χρησιμεύοντας ως έμπνευση για τη σύνθεση κλασικής μουσικής και όπερας.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δοξολογία – Μνημόσυνο, Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, διοργανώνουν Επιμνημόσυνη Δέηση για τις αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου, θύματα Γενοκτονίας, την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, στις 9:30πμ.

Η Δοξολογία θα γίνει στην Ιερά Μονή Άξιον Εστίν, 7 Hartington St, Northcote.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γιάννη Πιλαλίδη στο 0414 334 233.

Τελετή κατάθεσης στεφάνων – Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, στις 12.00μμ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Κατάθεσης Στεφάνων στη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο ‘Μνημείο των Πεσόντων’ της Ιεράς Μονής Άξιον Εστίν, 7 Hartington St, Northcote.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή για κατάθεση στεφάνου, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τον κ. Κώστα Τσεπραϊλίδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ausfedpontianassoc@gmail.com

Φωτισμός κτιρίου Ελληνικής Κοινότητας – Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας στην οδό Lonsdale 168, στο κέντρο της Μελβούρνης, θα φωταγωγηθεί με κόκκινο χρώμα για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή, 19 Μαΐου.

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από ανώνυμους συμπατριώτες.

Προβολή της ταινίας “Φονικός εθνικισμός” – Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων σε συνεργασία με το Δίκτυο Τροφή για Σκέψη (Food for Thought), το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, διοργανώνουν την πρεμιέρα της ταινίας–ντοκιμαντέρ “Φονικός Εθνικισμός – Η Γενοκτονία των Ελλήνων 1913–1923”.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Palace Cinema Pentridge, 1 Champ St, Coburg, στις 4:30μμ, την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024.

Η προμήθεια των εισιτηρίων γίνεται μέσω της πλατφόρμας TryBooking.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Συμέλα Σταματοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση ausfedpontianassoc@gmail.com

Έκθεση αφιερωμένη στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Κύπρου – Δευτέρα, 20 έως Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο έως τον Πόντο», της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων θα υλοποιήσει δεκαήμερη έκθεση με τίτλο «Στα Χνάρια του Διγενή Ακρίτα». Μια έκθεση μουσειακή για τα κοινά στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού, που ενώνουν τους Έλληνες της Κύπρου και του Πόντου, της Κρήτης, της Καππαδοκίας και εν γένει, της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων, 62 Willesden Rd., Hughesdale (απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων) και θα λειτουργεί από τις 12:00 έως τις 6:00μμ., καθημερινά, 20 έως 29 Μαΐου 2024.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο χώρο της έκθεσης και για να λάβετε μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σχολείο ή τον σύλλογό σας, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την κα Γιώτα Σταυρίδου στο 0481 238 880.

Εγκαίνια μουσειακής Έκθεσης – “Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα” – Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Στα Χνάρια του Διγενή Ακρίτα» θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, στο χώρο του σχολείου Oakleigh Grammar, 77/81 Willesden Rd., Oakleigh (είσοδος από το Clapham Rd.) στις 7:00μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την κα Γιώτα Σταυρίδου στον αριθμό 0481 238 880.

 

 

 

Πηγή : neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.