ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Καλαμαριά: Ράγισαν καρδιές οι δέκα λύρες για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτο+video)
Καλαμαριά: Ράγισαν καρδιές οι δέκα λύρες για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού  (φωτο+video)
(Φώτο : voria.gr)
16 Μάι
0
Σχόλια

Καλαμαριά: Ράγισαν καρδιές οι δέκα λύρες για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτο+video)

Ράγισαν καρδιές στην πλατεία του Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης (14/5) με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς απήγγειλαν ποιήματα για τις αλησμόνητες πατρίδες και ερμήνευσαν τραγούδια του Πόντου συνοδεία ποντιακής λύρας, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν στους συγκεντρωμένους οι λυράρηδες που ανέβηκαν στην εξέδρα ξυπνώντας με τους ήχους της της μουσικής θύμησες από τη λαμπρή ιστορία του Πόντου, τον άφατο πόνο του ξεριζωμού και του εκτοπισμού και τον θάνατο χιλιάδων ψυχών που υπολογίζονται στις 353.000.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μελετητής του ποντιακού ελληνισμού στην ομιλία του ανέφερε πως ότι για να μην ξεχαστεί η Γενοκτονία, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά.

Σημείωσε δε ότι στη σημερινή Τουρκία γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί ακόμη και από το δημοτικό σχολείο το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ και η δική τους πλευρά της ιστορίας και να θάψουν κάθε ίχνος της Γενοκτονίας αντιστρέφοντας τα ιστορικά γεγονότα. Αντίθετα, όπως είπε, στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της έλευσης των προσφύγων το 1923 η πολιτική της λήθης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου.

 

 

 

Πηγή : voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.