ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα «Σπάσανε» στις 17ες περιφερειακές αυγομαχίες
Τα «Σπάσανε» στις 17ες περιφερειακές αυγομαχίες
(Φώτο : paratiritis-news.gr)
15 Μάι
0
Σχόλια

Τα «Σπάσανε» στις 17ες περιφερειακές αυγομαχίες

Οι Αυγομαχίες, το Ποντιακό έθιμο που κράτησαν και έχουν αναδείξει οι τοπικοί Σύλλογοι και στην ΑΜΘ, έλαβε χώρα για 17η φορά στα Λευκόγεια Δράμας, με τη συμμετοχή συνολικά 18 αυγομάχων, παρουσία της Προέδρου του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακης Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Αθηνάς Νακουση.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό.

Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται αρκετό καιρό πριν την αυγομαχία. Οι καλοί αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.

Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Κριτήριο επιλογής των αυγών είναι ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.

Το παρών, έδωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούντα & το Γαρς, με τον Δημήτρη Αποστολίδη να καταλαμβάνει την 5η θέση, την Χρύσα Μαυρίδου να λαμβάνει την 6η και τον Θεόφιλο παπαδόπουλο να καταλαμβάνει την 7η θέση.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για τις επόμενες Περιφερειακές αυγομαχίες, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Θρυλόριο.

 

 

 

Πηγή : paratiritis-news.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.