ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αναβίωσε στην Πατρίδα το ταφικό έθιμο - Εις μνήμην των προγόνων και της ποντιακής Γενοκτονίας
Αναβίωσε στην Πατρίδα το ταφικό έθιμο – Εις μνήμην των προγόνων και της ποντιακής Γενοκτονίας
(Φώτο : veriotis.gr)
14 Μάι
0
Σχόλια

Αναβίωσε στην Πατρίδα το ταφικό έθιμο – Εις μνήμην των προγόνων και της ποντιακής Γενοκτονίας

Το ταφικό έθιμο, μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη των προγόνων μας και των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Η εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 12 Μαΐου, στο Ι.Ν. της Υπαπαντής του Χριστού στην Πατρίδα, όπου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λαμπαδηφορία που κατέληξε στα Κοιμητήρια της Πατρίδας, εκεί που τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιο Συρόπουλο.

Ο πρ. Διονύσιος Συρόπουλος παρουσίασε την εκδήλωση και προχώρησε σε σύντομη ομιλία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεωργίου Δαμιανίδη. Στο βήμα ανέβηκε ο Βεροιώτης ποιητής Μιχάλης Τσίτσας, ο οποίος απήγγειλε στίχους από δικά του ποιήματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με λυπητερά ποντιακά τραγούδια από τον κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον χορό Σέρρα. Στο χορευτικό συμμετείχαν ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Λάχανης και οι χορευτές Αλέξανδρος Ζαχαριουδάκης, Σάββας Κρεμλίδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Φάνης Τουλουμτζής και Νίκος Αβραμίδης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Αντώνης Καγκελίδης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Καγκελίδης, έχει κατατεθεί αίτημα ώστε το συγκεκριμένο ταφικό έθιμο να χαρακτηριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν στους παρεβρισκόμενους κόλυβα και παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

 

 

 

Πηγή : veriotis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.