ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
(Φώτο : neoskosmos.com)
09 Μάι
0
Σχόλια

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ), σε συνεργασία με την Ποντιακή Εστία, διοργανώνει το Ετήσιο Σεμινάριο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Pontus the Opera, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Σε αυτή τη διάλεξη, ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός, γνωστός δικηγόρος, ποιητής και διηγηματογράφος της ελληνικής παροικίας, θα εξετάσει πιο αναλυτικά την εικόνα του Πόντου, η οποία συχνά παρουσιάζεται ως ένας απομονωμένος πολιτιστικός θύλακας με τη δική του ιδιότυπη κουλτούρα, αμφισβητώντας αυτήν την άποψη μέσα από την έρευνά του σχετικά με την ιστορική διασύνδεση του. Θα εξετάσει πώς ο Πόντος έχει επηρεάσει τη δυτική πνευματικότητα και δημιουργικότητα, χρησιμεύοντας ως έμπνευση για τη σύνθεση κλασικής μουσικής και όπερας.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ενίσχυση και η ανάδειξη του στερεοτύπου του Πόντου ως εξωτικού “άλλου” οδηγεί σε συζήτηση σχετικά με τον οριενταλισμό, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό, και πώς αυτός επηρεάζει τον τρόπο που διαμορφώνεται η ταυτότητα.

Αυτή η σημαντική εκδήλωση αποτελεί μια υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας τις ζωές που χάθηκαν, διασφαλίζοντας πως η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές όλων μας.

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον ομιλητή μετά τη διάλεξη.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στις 19 Μαΐου είναι η επίσημη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε ανάμνηση των τραγικών γεγονότων της συστηματικής δίωξης και μαζικής δολοφονίας των Ελλήνων που κατοικούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του επακόλουθου Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Αναγνωρισμένη από το ελληνικό Κράτος το 1994, η γενοκτονία αυτή σηματοδοτεί την ανελέητη εκστρατεία των Οθωμανών Τούρκων για την εξάλειψη ή τη βίαιη απομάκρυνση των γηγενών χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων του Πόντου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός είναι δικηγόρος, ποιητής και διηγηματογράφος. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και έχει μεταφράσει τα έργα πολλών ντόπιων Ελλήνων συγγραφέων στα αγγλικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει μεταφράσεις διηγημάτων του Παπαδιαμάντη στην κριτική ανθολογία «Ο Απεριόριστος Κήπος. Επιλεγμένα διηγήματα». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του δίγλωσσο παιδικό βιβλίο «Η Σιμέλα και ο Μαγικός Κεμεντσές». Θα ακολουθήσει ένα άλλο το 2024, «Ο Βιβλιοθηκάριος από την Καππαδοκία».

Πότε: Πέμπτη, 16 Μαΐου, 7μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο, Mezzanine, 168 Lonsdale St., Melbourne

Είσοδος: Δωρεάν

 

 

 

Πηγή : neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.