ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ανθεί και φέρει κι άλλο»: Ένα φωτογραφικό έργο για τις ρίζες μας στη σύγχρονη εποχή από τον ΣΠΦΝΑ
«Ανθεί και φέρει κι άλλο»: Ένα φωτογραφικό έργο για τις ρίζες μας στη σύγχρονη εποχή από τον ΣΠΦΝΑ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
07 Μάι
0
Σχόλια

«Ανθεί και φέρει κι άλλο»: Ένα φωτογραφικό έργο για τις ρίζες μας στη σύγχρονη εποχή από τον ΣΠΦΝΑ

Όλα αλλάζουν γύρω μας. Γι’αυτό χρειάζεται να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό έργο με τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο» τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής.
Με άλλα λόγια, την πεποίθηση πως παρόλο που γενοκτονηθήκαμε, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να υπάρχουμε κάτω από νέες συνθήκες. Το πρότζεκτ είναι αρκετά συμβολικό αλλά περνάει καθαρά το μήνυμα. Το «Είμαστε εδώ!!!» συμβολίζεται με την χρήση των ποντιακών φορεσιών στις φωτογραφίες και το «νέες συνθήκες» με τις σύγχρονες τοποθεσίες της Αθήνας που επιλέχθηκαν. Στις φωτογραφίες του πρότζεκτ όπως θα δείτε έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπου δηλώνουν την ταυτότητα της σύγχρονης Αθήνας. Από κτήρια με μοντέρνα αρχιτεκτονική μέχρι πιο εναλλακτικά σημεία. Είναι σημεία που οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει, έχουν θαυμάσει, έχουν ζήσει.
Η ιδέα του πρότζεκτ προήλθε από την συνειδητοποίηση ότι η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε τους γενοκτονημένους Πόντιους προγόνους της. Παρόλο αυτά υπάρχουν πράγματα που μας συνδέουν με τον Πόντο, όπως ιστορίες, ήθη, έθιμα, χοροί και άλλα. Υπάρχει επίσης η «ποντιακή ταυτότητα» που θεωρούν ότι μένει ανεξίτηλη στον χρόνο. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να αποτυπώσουν με μεγάλη επιτυχία στο πρότζεκτ: Το γεγονός ότι μπορεί όλα να αλλάζουν γύρω μας, αλλά η ποντιακή ταυτότητα μένει αγέρωχη και παρούσα μέχρι και σήμερα.
Γιατί φωτογραφίες; Γιατί μένουν, γιατί είναι τέχνη και γιατί στην εποχή της εικόνας, ένας καλός τρόπος να ευαισθητοποιήσεις κόσμο είναι η εικόνα. Δεν είναι τυχαίο που το πρότζεκτ κοινοποιείται τον Μάϊο, καθώς ο Μάϊος είναι σημαντικός μήνας για την ποντιακή κοινότητα λόγω της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου. Είναι ο μήνας που όλα τα Σωματεία αγωνίζονται λίγο παραπάνω για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στις αρχές κιόλας της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, η ιδέα για το πρότζεκτ έπεσε στο τραπέζι. Το συμβούλιο την αγκάλιασε κατευθείαν, τα μέλη του συλλόγου ενθουσιάστηκαν και το ταξίδι ξεκίνησε. Κεντρικός ήρωας του ταξιδιού αυτού ήταν ο αγαπημένος φίλος του Συλλόγου και φωτογράφος, Γιάννης Σπανός, τον οποίο και ευχαριστούν πολύ για την άψογη συνεργασία του. Με την μοναδική του αισθητική και το απεριόριστο ταλέντο του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έκανε το πρότζεκτ αυτό από μια απλή σκέψη, πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και στα μέλη του Συλλόγου που με πολλή αγάπη έδωσαν τον χρόνο και την διάθεσή τους. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί τίποτα.
Οι φωτογραφήσεις ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024. Όλα τα μέλη του ΣΠΦΝΑ αλλά και όλα τα άτομα που συμμετείχαν, έφαγαν κρύο, ζέστη, υπήρχαν κάποιες ακυρώσεις αλλά έμειναν πιστοί στον στόχο τους, του οποίου το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Στο εγχείρημα αυτό είχαν και την ανεκτίμητη βοήθεια κάποιων αδελφών σωματείων, τα οποία δάνεισαν αφιλοκερδώς τις ποντιακές φορεσιές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Τα αδελφά σωματεία που συντέλεσαν σε αυτό και ευχαριστούν πολύ για την υποστήριξη είναι:
  • Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»
  • Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»
  • Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
  • Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»
Κλείνοντας, όλα τα μέλη του ΣΠΦΝΑ ελπίζουν το εγχείρημα αυτό να δώσει μια νέα φρέσκια ματιά στα πράγματα, καθώς και να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Συντελεστές Φωτογραφικού Έργου:
  • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής
  • Φωτογραφία: Γιάννης Σπανός
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια & ιδέα: Μαρία Μακρυδήμα

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.