ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πτολεμαΐδα: Μια Ποντιακή νυφική ζουπούνα του 1915 δώρισε στον Ποντιακό Σύλλογο η οικογένεια Κούση
Πτολεμαΐδα: Μια Ποντιακή νυφική ζουπούνα του 1915 δώρισε στον Ποντιακό Σύλλογο η οικογένεια Κούση
(Φώτο ; e-ptolemeos.gr)
27 Απρ
0
Σχόλια

Πτολεμαΐδα: Μια Ποντιακή νυφική ζουπούνα του 1915 δώρισε στον Ποντιακό Σύλλογο η οικογένεια Κούση

Πρόκειται για μια Ποντιακή νυφική ζουπούνα του 1915, που πλέον κοσμεί μια από τις προθήκες της Βιβλιοθήκης – αίθουσας μνήμης του Ποντιακού συλλόγου.

Ειδικότερα, το κειμήλιο τοποθετήθηκε στην αίθουσα βιβλιοθήκης – αίθουσα μνήμης του συλλόγου σε μια από τις προθήκες που υπάρχουν, ενώ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τους κ.κ. Ζαφειρώ, Κωνσταντίνο και Αφροδίτη Κούση για την πολύτιμη δωρεά στα μέλη και τον σύλλογο.

Στο σύλλογο ήδη κοσμούν τις υπόλοιπες προθήκες δύο φορεσιές από τον Πόντο. Πλέον η αίθουσα φιλοξενεί σημαντικά κειμήλια και ο σύλλογος τονίζει πως «ο χώρος αποκτά την ταυτότητα μνήμης που του έλλειπε», καλώντας τον κόσμο να επισκέπτεται το σύλλογο και να κάνει ένα νοητό ταξίδι στις πατρίδες. Επίσης κάλεσε τον κόσμο να προσφέρει ό,τι κειμήλια έχει στο σύλλογο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Μαυρίδης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την δωρεά της οικογένειας Κούση μιας νυφικής ζουπούνας του 1915. «Προσθέτει αυτό που σιγά – σιγά χτίζουμε στον Ποντιακό σύλλογο», ανέφερε επίσης, κάνοντας λόγο για υποχρέωση του συλλόγου να αναβαθμίσει την αίθουσα ώστε να γίνει ακόμη πιο επισκέψιμη.

Η Αφροδίτη Κούση αναφέρθηκε στη δωρεά της Ποντιακής ζουπούνας του 1915, την οποία είχε φορέσει νύφη η Δόμνα Καλομενίδου το 1917 και η οποία έζησε δύσκολα χρόνια, ξενιτεύτηκε και ο άντρας της εξορίστηκε. Αργότερα ήρθαν στην Αθήνα, με την οικογένειά τους, ζώντας στην κατοχή.

Σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα μνήμης του συλλόγου, σε έναν χώρο ωραιότατο, μετά από παραχώρηση της κόρης της Δόμνας Καλομενίδου. Η κ. Αφροδίτη κάλεσε τους συμπολίτες της να παραδώσουν ό,τι κειμήλια έχουν προκειμένου να θυμίζουν την ένδοξη ό σο και τραγική ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού, όπως ανέφερε η κ. Κούση.

 

 

 

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.