ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκίνηση στην Μητρόπολη Αθηνών - Ύμνοι και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας
Συγκίνηση στην Μητρόπολη Αθηνών – Ύμνοι και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
22 Απρ
0
Σχόλια

Συγκίνηση στην Μητρόπολη Αθηνών – Ύμνοι και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας

Συγκίνηση και μοναδικά συναισθήματα βίωσε όποιος έδωσε το παρών στην Μητρόπολη Αθηνών, το Σάββατο 20 Απρίλη 2024.

Ηθικός… «υπεύθυνος» γι αυτό ήταν ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», μέλη του οποίου καθήλωσαν με το πρωτότυπο εγχείρημα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΕΜΑΤΩΝ» του Κυριάκου Σαχανίδη, τροπάρια και ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, με την Μητρόπολη να γεμίζει από Πόντιους και όχι μόνο, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια αυτό το μοναδικό και πρωτοφανές δρώμενο, γεμίζοντας με μοναδικά συναισθήματα.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ακούστηκαν τροπάρια και ύμνοι στην ποντιακή διάλεκτο και ο ήχος της λύρας μέσα στην Μητρόπολη Αθηνών.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Η γλυκιά και μαγευτική φωνή της σοπράνο, οι ψαλμωδίες και οι απαγγελίες συγκλόνισαν, έφεραν δάκρυα και δεν άφησαν καμμιά χορδή ανέγγιχτη.
Και όταν άναψαν τα κεριά, φέρνοντας το μήνυμα της Ανάστασης, έφεραν και ελπίδα και αισιοδοξία. Τίποτα δεν χάθηκε από τον Αλησμόνητο Πόντο!

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, η ποντιακή διάλεκτος και ο άριστος τρόπος παρουσίασης του δρώμενου, εντυπωσίασε τους εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.

Τη επιλογή και μεταφορά των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο έκανε ο Κυριάκος Σαχανίδης, συγγραφέας και ποιητής της ποντιακής διαλέκτου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ψαλμωδοί: η σοπράνο Σαββίνα Ξανθοπούλου και ο ψάλτης Φαίδων Ιωαννίδης

Λύρα Πόντου: Δημήτρης Κοσμίδης

Αφηγητές μέλη του Συλλόγου: Σαχανίδης Κυριάκος, Σαββίδου Σοφία, Σιδηροπούλου Χριστίνα, Παραστατίδης Δημήτρης, Μουρατίδου Σοφία, Σελεμίδη Ναταλία, Σαββίδου Τατιάνα, Ποικιλίδου Κλειώ.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο Β΄ εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος φανερά συγκινημένος, δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του, τόνισε ότι όσο είναι ζωντανή η λαλιά ενός τόπου, είναι ζωντανός και ο λαός του και κλείνοντας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν και εκ μέρους του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρου Μίχο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Βουρλιώτης, η Γεν. Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αθηνά Σωτηριάδου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτικός Συμβουλος, Σάββας Σαββίδης.

Παρευρέθηκαν Βουλευτές, υποψ. Ευρωβουλευτές, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλου Δυτικής Αθήνας, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων κ.ά

Ο Σύλλογος εκφράζει θερμές ευχαριστίες:

– Στην ηγεσία της Μητρόπολη Αθηνών, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με την δέουσα σοβαρότητα και θέρμη την πρότασή μας
– Στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για την ηθική προστασία της εκδήλωσης
– Την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
– Την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
– Τα αδελφά σωματεία που στήριξαν την δράση (Αιγάλεω – Ένωση Ποντίων και Καύκασος, Ε.ΠΟ.Ν.Α, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Ν.Ιωνία, Αργυρούπολη, Αργοναύται – Κομνηνοί, Κοπα, Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Μαρούσι, Ποντίων Ποιητών, κ.ά)
– Στα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», για την εμπιστοσύνη και την δυναμική τους παρουσία.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.