ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αγτζίδης: Είμαστε τυχεροί που οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη
Αγτζίδης: Είμαστε τυχεροί που οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη
(Φώτο : larissapress.gr)
19 Απρ
0
Σχόλια

Αγτζίδης: Είμαστε τυχεροί που οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης-Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδίας” του διδάκτορος της Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Αγτζίδης μιλώντας για το βιβλίο του ανέφερε ότι “είναι ουσιαστικά η ολοκλήρωση μιας ερευνητικής δουλειάς 35 χρονών. Έχει ως αντικείμενο την μελέτη μιας από τις πιο σημαντικές δεκαετίες της νεότερης ελληνικής ιστορίας (1912 – 1923). Βασικά σημεία είναι οι δύο μεγάλες συνθήκες: Η συνθήκη των Σεβρών, η οποία είναι η συνθήκη της μεγάλης επιτυχίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με την οποία η Ελλάδα παρεμβαίνεις της μεταοθωμανικές εξελίξεις και επιχειρεί ως κράτος να ελέγξει το Αιγαίο και να ενσωματώσει ελληνικές περιοχές όπως είναι η Σμύρνη και η Ανατολική Θράκη. Και από την άλλη η συνθήκη της Λωζάννης, που είναι αποτέλεσμα της ελληνικής ήττας στην μικρασιατική εκστρατεία” συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της ομιλία του ανέφερε επίσης ότι “είμαστε τυχεροί που οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη”.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης και σημείωσε ότι “το βιβλίο του κ. Αγατζίδη είναι μία σύνοψη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου μεταξύ των δύο συνθηκών που στιγμάτισαν την σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού”.

Ακόμη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου τόνισε ότι “υπάρχει μια ψύχραιμη καταγραφή στο βιβλίο του κ. Αγτζίδη, και αναφέρει ότι το 1922 είναι το σημείο μηδέν της συγκρότησης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, της διαμόρφωσης όλων των πολιτικών ισορροπιών”.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος ο οποίος υπογράμμισε ότι “απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και την απαράδεκτη αμφισβήτηση και υπονόμευση του διεθνούς δικαίου από την γείτονα χώρα, ο δικηγορικός σύλλογος Λάρισας έχει συνειδητά επιλέξει να συντηρήσει στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα αυτά και να αναδεικνύει με μαχητικό τρόπο τα εθνικά θέματα. Εξίσου όμως συνεπής και διαρκής είναι η δράση στην διατήρηση της εθνικής μνήμης από τους συνδιοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης”.

Τέλος ο κ. Τσάτσαρος προσέφερε έναν τόμο με την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στον κ. Αγτζίδη.

 

 

Πηγή : larissapress.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.