ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μέλη του Δ.Σ. του «Άγιου Θεόδωρου Γαβρά» επισκέφτηκαν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου»
Μέλη του Δ.Σ. του «Άγιου Θεόδωρου Γαβρά» επισκέφτηκαν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου»
10 Απρ
0
Σχόλια

Μέλη του Δ.Σ. του «Άγιου Θεόδωρου Γαβρά» επισκέφτηκαν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου»

Τη Τρίτη 09 Απριλίου 2024
μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» επισκέφθηκαν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου» στο Παλαιό Παρθεναγωγείο, στην περιοχή Βαρόσι (Μεγάλου Αλεξάνδρου 8, Έδεσσα).

Η έκθεση αποτελείται από εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 και διοργανώνεται από Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Βασικοί άξονες έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· ο τρόπος με τον οποίο οι δικές μας γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά. Τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους με βασικό άξονα τη μουσική και το τραγούδι, που δημιουργούν τον γενικό καμβά της έκθεσης. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.