ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε στιβαρά χέρια η ποντιακή παράδοση του τόπου
Σε στιβαρά χέρια η ποντιακή παράδοση του τόπου
(Φώτο : xronos.gr)
03 Απρ
0
Σχόλια

Σε στιβαρά χέρια η ποντιακή παράδοση του τόπου

Σε στιβαρά χέρια είναι η ποντιακή παράδοση του τόπου, όπως αποδείχτηκε το βράδυ του Σαββάτου στον κέντρο διασκέδασης «Ποσειδώνιο», όπου πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «ο Εύξεινος Πόντος».

Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε μόνο στο ψυχαγωγικό σκέλος, αφού είχε τουλάχιστον δύο υψηλούς συμβολισμούς. Πρώτον, «άνοιξε» με παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό τμήμα, με παιδιά από τεσσάρων περίπου ετών να δείχνουν ότι το χορευτικό μέλλον είναι λαμπρό. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε το τμήμα εφήβων κι έπειτα το τμήμα ενηλίκων-παραστάσεων. Ο δεύτερος υψηλός συμβολισμός ήρθε όταν ο πρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Νικολάου γνωστοποίησε ότι οι άνδρες του τμήματος παραστάσεων θα χορέψουν τον πυρρίχιο χορό Σέρα, αφιερωμένο στον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Οι χορευτές κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα, ενώ ο Στέλιος Νικολάου μίλησε εγκάρδια για τον θανόντα, όπου κατά τη διάρκεια του βίου του αγωνίστηκε για να θεσπιστεί η ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και για το όραμά του ιδρυθεί η πόλη «Ρωμανία» στα Πετρωτά της Ροδόπης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις νέων φοιτητών και αριστούχων μαθητών από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, που μετέφερε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στο έργο του συλλόγου, καθώς επίσης από τους αντιδημάρχους Γιάννη Κυριαζή, Πέτρο Ζωγράφου και Γιώργο Λαζαρίδη. Βραβεύτηκαν η Βασιλική Μάστορα (Γ’ Γυμνασίου), Ραφαηλία Κούλελη (Α’ Γυμνασίου), Ραφαηλία Κούντα (Γ’ Γυμνασίου), Σωτηρία Κούντα (Α’ Γυμνασίου), Χρυσαφένια Δούκα (Α’ Λυκείου), Κυριακή Αμπατζίδη (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας), Νέλλη Γκουντάκη (Σχολή Αστυφυλάκων), Νικολέτα Ισαακίδη (Οικονομικών Επιστημών), Εύη Μαλούση (Οικονομικών Επιστημών).

Ας κρατήσουν οι χοροί

Στη συνέχεια, η πίστα δόθηκε για όλες κι όλους με τους χορούς να κρατούν μέχρι τα ξημερώματα. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν οι Μπάμπης Ιωακειμίδης και Γιάννης Παρηγορίδης στο τραγούδι, ο Τάσος Πετρόπουλος στη λύρα και το τραγούδι, ο Παναγιώτης Στεφανίδης στη λύρα, ο Χριστόφορος Κοσμίδης στο αγγείο, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και Ραφαήλ Ιακωβίδης στο νταούλι.

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.