ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση με τίτλο: «Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία» διοργάνωσαν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης 
Εκδήλωση με τίτλο: «Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία» διοργάνωσαν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης 
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
03 Απρ
0
Σχόλια

Εκδήλωση με τίτλο: «Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία» διοργάνωσαν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης 

Μια εκδήλωση αρμονικά δεμένη από σπουδαίες πληροφορίες και μουσική ήταν το Μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο: «Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία», που πραγματοποίησε το τμήμα μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μουσικού χειμώνα 2023-2024, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στο Εντευκτήριο του Συλλόγου στο κτίριο Α εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Δήμου Παύλου Μελά.

Τη εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου των «Ακριτών», ο οποίος αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη καθώς και του Πόντιου Ιστορικού Στάθη Πελαγίδη που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο μήνα.

Ακολούθησε ο εθνικός ύμνος και το άσμα «Μακεδονία Ξακουστή» καθώς και το μελοποιημένο το αφιερωματικό άσμα «Αλέξανδρος Υψηλάντης» σε στίχους Νίκου Παλασίδη και μουσική Γιώργου Πουλαντσακλή.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)

Η εκδήλωση, μεταξύ άλλων, εστίασε στην Επανάσταση του 1821 και την συμβολή των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου στην απελευθέρωση της πατρίδας. Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ ανέπτυξε το θέμα : «Η συμβολή των αδελφιών Υψηλάντη στην ελληνική παλιγγενεσία», κάνοντας εκτενή αναφορά στις δυο αυτές μεγάλες προσωπικότητες του γένους. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από την ομάδα του Μουσικού Εργαστηριού του συλλόγου και ακούστηκε για ακόμη μια φορά το μελοποιημένο το αφιερωματικό άσμα «Αλέξανδρος Υψηλάντης» σε στίχους Νίκου Παλασίδη και μουσική Γιώργου Πουλαντσακλή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.