ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης του Νέου Μουσείου Μνήμης των Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης του Νέου Μουσείου Μνήμης των Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
26 Μαρ
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης του Νέου Μουσείου Μνήμης των Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, τοπικών αρχών, μελών και φίλων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, της παρουσίασης της μελέτης του Νέου Μουσείου Μνήμης των Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης, της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης ξεκίνησε η εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν βίντεο με αποσπάσματα από τις μαρτυρίες Ποντίων της Κατερίνης-Πιερίας της πρώτης γενιάς, ανάμεσα σε εκατό και πλέον που έχει ο σύλλογος.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, Περιστέρα Πεΐδου.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Κώστας Παπουτσίδης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μεταξύ των άλλων ανέφερε, «Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ και υποκλινόμαστε στην μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, μελών και φίλων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας που έδωσαν την ψυχή τους, τις αναμνήσεις τους, το φυλαχτό της καρδιάς τους, τα κειμήλια, που εμπιστεύτηκαν στο σύλλογο ελπίζοντας ότι αυτά τα θα παραμείνουν στο χρόνο και θα συνεχίζουν να στέλνουν τα αρώματα των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου. Η Ένωση Ποντίων Πιερίας στο διάβα της μακρόχρονης ιστορίας της από το 1928, εκτός από την πολυσχιδή πολιτιστική της δράση αλλά και την μεγάλη κοινωνική της προσφορά στην Πόλης της Κατερίνης και της Πιερίας, μεταξύ άλλων, ανέλαβε να στηλώσει, να προβάλει αλλά και να διασώσει όλη αυτή την ζώσα πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας τα 700 περίπου κειμήλια που έχει στην κατοχή της. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρω, ότι στην δημιουργία του λαογραφικού μουσείου του Συλλόγου καταλυτική ήταν η συμβολή της αείμνηστης Νίκης Αδαμίδου όπου συνεπικουρούμενη από μέλη και φίλους του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν τα κειμήλια, όπως και τις μοναδικές καταγραφές που έκανε από ανθρώπους της πρώτης γενιάς.

Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια του νέου αυτού εγχειρήματος με την παρουσίαση της μελέτης που ήταν άλλωστε και πρωταρχικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου, του ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΝΗΜΗΣ των ΠΟΝΤΙΩΝ της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και της ΠΙΕΡΙΑΣ, έχοντας έτσι την γνώση τι θέλουμε να κάνουμε αλλά και σε τι στοχεύουμε. Αυτό το μουσείο θα αποτελέσει έναν φάρο γνώσης και πολιτισμού, που θα φωτίζει την πορεία μας προς το μέλλον, διατηρώντας ζωντανή την ποντιακή, πολιτιστική παράδοση. Θα είναι ένας χώρος όπου οι νέες γενιές θα μπορούν να μάθουν για τις ρίζες τους, οι επισκέπτες θα μπορούν να εκτιμήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού, και όλοι μας θα μπορούμε να γιορτάσουμε την πολυμορφία και την ιστορία της πόλης μας και του νομού μας. Αυτό το μουσείο δεν θα είναι απλώς ένας χώρος εκθέσεων, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο, ένα κέντρο που θα συνδέει το παρελθόν μας με το παρόν και το μέλλον. Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας, κύριοι Βουλευτές της Πιερίας, κυρία Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε της Πόλης μας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, αξιόλογοι φορείς του Νομού μας, σήμερα σας προσκαλώ να γίνετε πρεσβευτές και ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του σημαντικού ονείρου. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα εκπαιδεύει, θα εμπνέει και θα ενθαρρύνει τις επόμενες γενιές να εκτιμούν και να σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ας κάνουμε αυτό το βήμα μαζί, για την πόλη μας, τον Νομό μας για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, για το μέλλον μας».

Ευχαρίστησε, επιπλέον, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και μέλος του συλλόγου, Σοφία Μαυρίδου για την καθολική της συμβολή, ώστε να χρηματοδοτηθεί η παρούσα μελέτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν: Ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Γιάννης Ντούμος, οι Βουλευτές Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, και ο κ. Κομνηνός Δελβερούδης, οι οποίοι αφού εκθείασαν το πολύτιμο έργο που παράγει η Ένωση Ποντίων Πιερίας, συνεχάρησαν για την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία να δημιουργηθεί το Νέο Μουσείο Μνήμης των Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας και δήλωσαν την απόλυτη στήριξή τους και ότι θα συνεργαστούν όλοι μαζί ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

Την μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη παρουσίασε λεπτομερώς η επιστημονική συνεργάτης του συλλόγου η Ιστορικός-Αρχαιολόγος κα. Χρύσα Κοντάκη αναδεικνύοντας έτσι την μεγάλη επιστημονική εργασία που έγινε γύρω από το μουσείο και τα κειμήλια, ενώ θετικές εντυπώσεις άφησε στο κοινό, η χωροταξική θέση και οι προτάσεις το πως θα γίνει το νέο σύγχρονο μουσείο που παρουσίασε η Αρχιτέκτονας, Στεφανία Τριανταφύλλου.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για το πολύπλευρο έργο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας η Γενική Διευθύντρια του «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» Αγία Σοφία η κα. Έφη Μαυροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου που λειτούργησε 20 και πλέον χρόνια είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι τοπικές αρχές όλοι φορείς της Πιερίας να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη του εγχειρήματος του συλλόγου, καθώς δήλωσε ότι και αυτή από την πλευρά της θα στηρίξει αυτή την σημαντική προσπάθεια.

Με τον δικό της αξιόλογο τρόπο έκανε την παρουσίαση των κειμηλίων που έκανε η επιστημονική συνεργάτης του Συλλόγου, η Αρχαιολόγος- Φιλόλογος, Αθηνά Τσαγκαροπούλου.

Το μοναδικό αρχείο προφορικής ιστορίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, που ξεπερνάει τις 100 ηχογραφήσεις- καταγραφές της πρώτης γενιάς των Ποντίων της Πιερίας, παρουσίασε η Φιλόλογος-Συγγραφέας κα. Γιώτα Ιωακειμίδου, ένα τεράστιο έργο η οποία εκτός από την απομαγνητοφώνηση και την απόδοση στην νεοελληνική έκανε και την ερμηνεία πολλών λέξεων και ιστορικών δεδομένων των συνεντευξιαζόμενων. Το νέο Διαδικτυακό τόπο αλλά και τα μέσα δικτύωσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο ο επικοινωνιολόγος, Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Ο νέος ιστότοπος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας www.enosipontionpierias.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.