ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
25 Μαρ
0
Σχόλια

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε μήνυμα σχετικά με την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Επέτειος της 25ης Μαρτίου

«Κάλλιο για την πατρίδα κανένας να χαθεί,
παρά να κρεμάσει φούντα για ξένον στο σπαθί», Ρήγας Φεραίος.

Το κάλεσμα της Φιλικής Εταιρείας και των μυημένων μελών της γρήγορα εξαπλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον της Βαλκανικής και της Μικράς Ασίας, όπου επί αιώνες κατοικούσε και άκμαζε ο Ελληνισμός. Η Επανάσταση που έμελλε να οδηγήσει στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, δεν άργησε να ξεσπάσει.

Η τιμή για την έναρξη του Αγώνα, ανήκει σε έναν Πόντιο, τον εκ Τραπεζούντος καταγόμενο Αλέξανδρο Υψηλάντη, που επικεφαλής του Ιερού Λόχου στις 24 Φεβρουαρίου 1821 διάβηκε τον Προύθο ποταμό στην περιοχή της Μολδαβίας και κάλεσε τους ραγιάδες σε ξεσηκωμό με την ιστορική διακήρυξή του «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για συμβολικούς αλλά και άλλους, αμφίβολης εγκυρότητας λόγους, καθιερώθηκε η έναρξη της Παλιγγενεσίας να εορτάζεται και να τιμάται κάθε 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έτσι, η επέτειος απέκτησε διττή σημασία και αξία, τόσο εθνική όσο και θρησκευτική.

Η επέτειος όμως, όποτε κι αν τιμάται, είναι για να μας θυμίζει ότι η Ελευθερία αλλά και κάθε αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, κατακτάται μόνον με αγώνες. Αγώνες, γεμάτους αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, ηρωισμούς αλλά και προδοσίες, νίκες αλλά και ήττες, αυτοθυσία αλλά και τυχοδιωκτισμό, ώσπου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εμπνέεται από το αγωνιστικό φρόνημα και τα ιδεώδη των αγωνιστών του ’21, τιμά τη μνήμη τόσο των επωνύμων όσο και των αφανών ηρώων του Αγώνα και θεωρεί ιστορικό της χρέος να συνεχίσει τον δικό της αγώνα για ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας, ακολουθώντας τα χνάρια που άφησαν εκείνοι στο πέρασμα της Ιστορίας. Καλεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συστρατευτούν σε κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός μας σήμερα.

Οι πράξεις και κυρίως οι θυσίες των γνήσιων Αγωνιστών του 1821, δεν πρέπει να πέσουν στο κενό. Αντίθετα, να χρησιμοποιήσουμε το φωτεινό τους παράδειγμα, λίπασμα ανάπτυξης για τις γενιές του μέλλοντος. Ο αγώνας για τη διατήρηση της Ελευθερίας, την εδραίωση της Ειρήνης, την διασφάλιση της Δημοκρατίας, την ευμάρεια και προκοπή του λαού μας συνεχίζεται, γιατί το οφείλουμε στην ιερή μνήμη εκείνων που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη, ώστε να βρισκόμαστε εμείς σήμερα σε αυτή τη θέση.
Να μην λησμονούμε όμως, ότι σε κάθε μεγαλειώδη προσπάθεια καραδοκούν καιροσκόποι, τυχοδιώκτες και άθλιοι συμφεροντολόγοι, έτοιμοι να πουλήσουν Ιδέα και Αγώνα προκειμένου να προσεταιριστούν ίδιο όφελος.

Οι στίχοι του Ρήγα Φεραίου ας αποτελέσουν αφύπνιση αλλά και κριτήριο για μας και τις επόμενες γενιές αν ποτέ αντιμετωπίσουμε το δίλημμα ποιανού το παράδειγμα να ακολουθήσουμε και με ποιόν να συμπαραταχθούμε. Με τους Υψηλάντηδες και τους Κολοκοτρωναίους ή με τους Μαυροκορδάτους και τους Κωλέττηδες.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Ο Πρόεδρος Βαρυθυμιάδης Γεώργιος
Η Γενική Γραμματέας Σωτηριάδου Αθηνά».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.