ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι Μωμόγεροι έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγάλεω
Οι Μωμόγεροι έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγάλεω
18 Δεκ
0
Σχόλια

Οι Μωμόγεροι έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγάλεω

Την εμφάνιση τους στους δρόμους του Αιγάλεω έκαναν χτες το απόγευμα οι Μωμόγεροι, της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησαν από την συμβολή της Ιερά Οδού και Θηβών και κατέληξαν στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Μετρό Αιγάλεω), στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Αιγάλεω.

Οι δώδεκα Μωμόγεροι, υπό την συνοδεία του Χριστόφορου Κοσμίδη στο αγγείο και του Μπάμπη Καϊταλίδη στο νταούλι ξεσήκωσαν το κεντρικότερο σημείο του Αιγάλεω. Περαστικοί και καταστηματάρχες γέλασαν με την ψυχή τους από τα πειράγματα του γέρου, της γριάς, της νύφης και του διαβόλου

Ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ετοιμάσει ένα παρακάθ’ για τους συμμετέχοντες στο δρώμενο στα γραφεία του συλλόγου, και ανανέωσε το ραντεβού του για τις 7 Ιανουαρίου, εκεί όπου θα αναβιώσει το δρώμενο των Μωμόγερων στις 11 το πρωί ξεκινώντας από τη συμβολή της οδού Ορυζομύλων και Νέστορος, στις ποντιακές γειτονιές του Αιγάλεω.

Μια παράδοση που έχει καθιερώσει εδώ και περίπου 10 χρόνια η Μουσικοχορευτική και Πνευματική Εστία Ποντίων και Φίλων, Αιγάλεω «Ο Καύκασος», να αναβιώνει το δρώμενο κάθε χρόνο στην ποντιακή συνοικία του Αιγάλεω.

Το πανάρχαιο αυτό δρώμενο, που έφεραν οι πρόγονοι μας στην Ελλάδα μετά την γενοκτονία και τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, τελείται σήμερα κυρίως στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι ποντιακοί σύλλογοι το παρουσιάζουν στις γειτονιές τους, στην Αθήνα.

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων όπως τελείται στα 8 χωριά της Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι)

Οι Μωμόγεροι είναι το τέταρτο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO. Έχει προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία), η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο και η μαρμαροτεχνία στην Τήνο.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.