ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε η παράσταση του ΚΟΠΑ για τη Γυναίκα
Πραγματοποιήθηκε η παράσταση του ΚΟΠΑ για τη Γυναίκα
(Φωτ.: Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών)
15 Μαρ
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε η παράσταση του ΚΟΠΑ για τη Γυναίκα

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε από την θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), η παράσταση «Ο Μπόγος» του Δημήτρη Κολιδάκη σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου με αφορμή την 8η Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Την ημέρα σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του συλλόγου Ειρήνη Ελευθεριάδου ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Η 8η Μάρτη είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία για την ισότιμη θέση της στην κοινωνία. Το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία και η καταπίεση ζουν και βασιλεύουν για τις γυναίκες που μοχθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο.» και έκλεισε αναφέροντας ότι «Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή θυμόμαστε τους τόπους που αναγκαστήκαμε να αφήσουμε πίσω. Τους πατεράδες και τις μανάδες μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους μας γενικότερα που ξεριζώθηκαν παίρνοντας τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμάμε την Ιστορία τους, διδασκόμαστε από αυτή και παλεύουμε έτσι ώστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να μην ξαναζήσουν τα ίδια δεινά, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Το έργο αναφερόταν σε μια προσφυγική συνοικία στο Περιστέρι. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί οποιαδήποτε παραγκούπολη προσφύγων Ποντίων, Μικρασιατών, Ασύριων, Αρμένων κλπ, που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της Ελλάδος. Ο χρόνος και τα γεγονότα μεταφέρονται κατόπιν αφηγήσεώς τους με ιστορικές επαληθεύσεις και μαρτυρίες άλλων προσφύγων. Ο μπόγος που αναφέρεται στην παράσταση ήταν αληθινός, υπαρκτός και ..… γκρίζος. Αυτή είναι η μοίρα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, ένας μπόγος που τον κουβαλάνε όλη τους την ζωή.

Οι προσφυγογειτονιές ήταν φτωχικές γειτονιές, που δίπλα στο γιασεμί, άνθιζε παράλληλα και η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, ο αγώνας και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Με συγκίνηση και έκδηλο ενθουσιασμό, το φιλοθεάμον κοινό, παρακολούθησε την πραγματική ιστορία της Εριφύλης σαγηνευμένο από την εξαιρετική ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.