ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έφυγε στα 98 του ο θρυλικός λυράρης Στέλιος (Στύλον) Κεσίδης από τον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας… οι αναμνήσεις όμως ζωντανές!
Έφυγε στα 98 του ο θρυλικός λυράρης Στέλιος (Στύλον) Κεσίδης από τον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας… οι αναμνήσεις όμως ζωντανές!
(Φώτο : efkozani.gr)
12 Μαρ
0
Σχόλια

Έφυγε στα 98 του ο θρυλικός λυράρης Στέλιος (Στύλον) Κεσίδης από τον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας… οι αναμνήσεις όμως ζωντανές!

Έτσι ξαφνικά, έπεσε ο «βράχος», ο Στέλιος (Στύλον) Κεσίδης, ο θρύλος της ποντιακής μούσας και παράδοσης από τον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας. Και λέμε «ξαφνικά», καθότι ο Στύλον μέχρι πριν λίγους μήνες διατηρούσε τη διαύγεια αισθήσεων και πνεύματος σε υψηλό βαθμό και όχι μόνον.

Η απουσία του θα στιγματίζει όλο τον ποντιακό χώρο και η αξία του θα μείνει διαχρονικά στη μνήμη όλων, φίλων, γνωστών και αγνώστων.

«Έφηβος υπερήλικας» υπήρξε μέχρι το τέλος του ο Στύλον, που έπαιζε αυτό το τόσο μικρό οργανάκι, τη λύρα, μα που «ξυπνούσε» σε όλους το μεράκι!

Ο Στέλιος Κεσίδης με τη λύρα του (τον κεμετζέ) έπαιζε πιστά στους πατροπαράδοτους ρυθμούς του αξέχαστου Πόντου, ζωντανεύοντας ποντιακούς θρύλους και παραδόσεις, συνεπαίρνοντας συνάμα όλους όσους βρισκότανε στα όποια τραπέζια! Υπήρξε ένας ντερμπεντέρης με πατροπαράδοτες παραδοσιακές αρχές και αξίες!

Ο πατέρας του Στύλου, λυράρης από τον Πόντο, Νίκος ο «λυριτζής» άφησε εποχή κι εδώ στη μητέρα Ελλάδα και μεταλαμπάδευσε στους απογόνους του τη φλόγα της ποντιακής μούσας, όπως και στον γιό του, τον Στύλον, αλλά και στα παιδιά των παιδιών του που διαπρέπουν στους ποντιακούς χορούς και ρυθμούς και όχι μόνον!

Όταν χορεύει ο εγγονός του Στύλου, ο Στέλιος, τον θρυλικό χορό των Ποντίων, τη σέρρα, σείεται η γης και η καρδιές φτερουγίζουν!

Ο Στύλον ήταν γνωστός και περιζήτητος από πολλά ποντιακά σωματεία και συλλόγους της χώρας μας, αλλά και διεθνώς (Αμερική, Γερμανία κ.α.), ανταποκρινόταν δε σε όλα τα καλέσματά τους. Δεν μπορούσε να χαλάσει το χατίρι κανενός και όλοι θα θυμούνται τον Στύλον, καθόσον αυτός μπορεί να πήρε το δρόμο τον μακρινό χωρίς γυρισμό, μα οι αναμνήσεις που άφησε θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στις καρδιές και στο θυμικό όσων τον γνώρισαν.

Όταν έπαιζε το «φυσερέτ’κον» ο Στύλον (από τη Φυσερά της Τραπεζούντας, χωριό κοντά στην Τραπεζούντα απ’ όπου καταγόταν) η πίστα «έπαιρνε φωτιά» και όλοι έμπαιναν στο χορό, μηδέ εξαιρουμένων κι αυτών που δεν ήταν Πόντιοι!

Ο Στύλος Κεσίδης έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλου του Ποντιακού στερεώματος και του κόσμου.

Καλό ταξίδι Στύλο, θα ζούμε έντονα την παρουσία σου

 

 

 

Πηγή : efkozani.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.