ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συλλυπητήριο μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του καθηγητή, Ευστάθιου Πελαγίδη
Συλλυπητήριο μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του καθηγητή, Ευστάθιου Πελαγίδη
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
28 Φεβ
0
Σχόλια

Συλλυπητήριο μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του καθηγητή, Ευστάθιου Πελαγίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αναφορικά με το θάνατο του καθηγητή, Ευστάθιου Πελαγίδη.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για την απώλεια του Καθηγητή Ευστάθιου Πελαγίδη, διακεκριμένου επιστήμονα, πολυγραφότατου αγωνιστή των ποντιακών θεμάτων.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την ποντιακή κοινότητα. Εξαίρετος ως άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας με μακρόχρονη συγγραφή δεκάδων ιστορικών έργων και επιστημονικών διαλέξεων. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα από τις πλέον εμβληματικές και χαρισματικές που ανέδειξε η ποντιακή κοινότητα. Υπηρέτησε με συνέπεια τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σπουδαίο ερευνητικό και διδακτικό έργο, αφήνοντας ανεξίτηλο επιστημονικό αποτύπωμα σε θέματα κυρίως του προσφυγικού ελληνισμού.

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τεκμηριωμένες έρευνές του για το προσφυγικό πρόβλημα των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά ενώ διοργάνωσε προγράμματα ειδικών μαθημάτων τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και σε δήμους και συλλόγους. Διαλέξεις για τον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό καθώς και για θέματα της Μακεδονίας έχει δώσει σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος στην Επιτροπή Γενοκτονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενεργό μέλος μέχρι πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθώς και ενεργό μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 09:00 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ταφή του θα γίνει στην γενέτειρά του, την Οινόη Καστοριάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, τον αποχαιρετά με σεβασμό και υποκλίνεται στη μνήμη του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.