ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ημερίδα αφιερωμένη στους χορούς του Πόντου διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
Ημερίδα αφιερωμένη στους χορούς του Πόντου διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
(Φώτο : pliroforiodotis.gr)
27 Φεβ
0
Σχόλια

Ημερίδα αφιερωμένη στους χορούς του Πόντου διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Μια ξεχωριστή ημερίδα χορού αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής του Πόντου διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο της Λέσχης στο Πανόραμα Βέροιας.

Στην ημερίδα με τίτλο “Ο χορός στην Πατρίδα” μίλησαν δύο καταξιωμένοι εισηγητές – ερευνητές, ο Νίκος Ζουρνατζίδης και ο Γιώργος Κασαμπαλίδης. Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν τις καταγραφές τους, αναλύοντας το ύφος του χορού σε διάφορες περιοχές, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Χαράλαμπος Καπουρτίδης, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Ιντζεβίδης αναφέρθηκε στην ιδέα διοργάνωσης αυτής της ενδιαφέρουσας ημερίδας. «Ένας προβληματισμός των χοροδιδασκάλων είναι το πόσο παραδοσιακά διδάσκονται οι χοροί στους συλλόγους, πόσο Ποντιακά, χωρίς έξτρα φιγούρες και πειραματισμούς, χωρίς παραποίηση της παράδοσής μας» τόνισε. Αυτή η ημερίδα έδωσε  απαντήσεις στην κατανόηση της λογικής των παραδοσιακών χορών, στην αίσθηση συναισθημάτων που προκαλεί ο χορός, ο οποίος έχει διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή.

Ο Νίκος Ζουρνατζίδης, συνταξιούχος – ερευνητής μίλησε για την ποντιακή παράδοση. «…Γιατί ναι μεν ακολουθούμε μία γραμμή όλοι οι σύλλογοι σε κάποια δεδομένα που έχουνε ανατραπεί με το πέρασμα του χρόνου, γιατί θα δούμε ότι άλλη ήταν η παράδοση στον Πόντο και αλλιώς διαμορφώνεται σήμερα. ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτά που ακολουθούμε ποια βήματα είναι σωστά από αυτά που ακολουθούμε και ποια είναι σε λανθασμένη πορεία. Ουσιαστικά αυτό θα προσπαθήσουν να διευκρινίσουμε εδώ. Έτσι πέραν από την δίδασκαλία κάποιων χωρών έτσι μεμονωμένα και μία παραμελημένη περιοχή, όπως είναι η Πάφρα, όπου είναι η αρχαίοι Παφλαγόνες όπου επειδή ήταν τουρκόφωνοι και η πρώτη και η δεύτερη γενιά τους απέρριψε δεν είχε ενσωματωθεί στην παράδοση την Ποντιακή. Μόνο τα τελευταία χρόνια αναθεωρήσαμε λίγο τις απόψεις μας και εντάξαμε τους χορούς τους, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Εγώ χαίρομαι που ο σύλλογος αυτός έχει τόσο ανοιχτό πνεύμα ώστε να μπει στην διαδικασία της μάθησης, γιατί όταν χορεύουμε πέντε χορούς 10 είμαστε μια χαρά έτσι έχουμε κάνει το έργο μας και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω, εδώ βλέπω μία τελείως διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα για αυτό και είμαι εδώ», δήλωσε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Ο Γιώργος Κασαμπαλίδης, ερευνητής – χοροδιδάσκαλος δήλωσε κατά την έναρξη της ημερίδας «Πρώτα απ όλα εγώ είμαι χαρούμενος διότι υπάρχουν πρωτοβάθμια σωματεία με ανοιχτό μυαλό. Αυτό που κάνει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας δεν είναι άγιο αλλά είναι ιερή της υποχρέωση να το κάνει. Πρώτα απ’ όλα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να μεταλαμπαδεύουμε την παράδοση του παππούδων μας και αυτό οφείλουμε να κάνουμε για τους επόμενους και τους αγέννητους. Ο Ποντιακός χορός, ξέρετε πολλοί λένε οι Πόντοι μόνο χορεύουν και ο χορός… φυσικά και δεν είναι μόνο χορός, αλλά για να φτάσουμε να λέμε φυσικά και δεν είναι μόνο ο χορός η αιτία είναι ο ίδιος ο ποντιακός χορός. Θα αναφερθούμε σε ήθη συγκεκριμένων χορών από διάφορες περιοχές της ιστορικής μας πατρίδας και θα δείξουμε χορούς οι οποίοι τείνουν να εξαφανιστούν στο πέρασμα του χρόνου. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε νέους χοροδιδασκάλους οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν  την παράδοσή μας, κανείς από εμάς δεν είναι αιώνιος».

Συμμετείχε με την λύρα του ο Μιχάλης Κασαμπαλίδης.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

 

 

 

 

Πηγή : pliroforiodotis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.