ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένα αυθεντικό ποντιακό απόγευμα στο Θρυλόριο
Ένα αυθεντικό ποντιακό απόγευμα στο Θρυλόριο
(Φώτο : xronos.gr)
25 Φεβ
0
Σχόλια

Ένα αυθεντικό ποντιακό απόγευμα στο Θρυλόριο

Ένα αυθεντικό ποντιακό απόγευμα, με έθιμα, λύρα, αναμνήσεις κι άλλα πολλά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στο Θρυλόριο, όπου ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «η Κερασούντα & το Γαρς» έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα στο κτίριο της πρώην κοινότητας, μαζί με πλήθος μελών, κατοίκων και φίλων του συλλόγου.

100 χρόνια Θρυλόριο
Με έμφαση την επέτειο συμπλήρωσης μίας εκατονταετίας ζωής του χωριού, τον ετήσιο απολογισμό δράσεων έκανε η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου. Ζήτησε από όλους κι όλες να γίνουν συνοδοιπόροι του συλλόγου στη μεγάλη αυτή επέτειο, ενώ ευχήθηκε να εργαστούν όλοι με αντίστοιχο ζήλο για τα επόμενα 100 χρόνια. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ιωάννα Κακουλίδου και τον τοπικό φούρνο για την χειροποίητη παραδοσιακή βασιλόπιτα. Και τι δεν περιελάμβανε το 2023, στο οποίο έκανε ανασκόπηση, όπως διοργάνωση φεστιβάλ ποντιακής γαστρονομίας, συμμετοχή φεστιβάλ ποντιακών χορών, εορτές Αγίας Μαρίνας, τήρηση όλων των παραδοσιακών ποντιακών παραδόσεων, ηθών κι εθίμων. Άλλωστε, όπως εύστοχα παρατήρησε η κα Μαυρίδου, δεν πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο για αναβίωση εθίμων, αλλά για τέλεση αυτών, αφού μετά από τόσα χρόνια που γίνονται ανελλιπώς, είναι ξανά βαθιά εντυπωμένα στη ζωή των κατοίκων.

Αναφορικά με τη μεγάλη επέτειο, γνωστοποίησε ότι μέσα στη χρονιά θα λάβουν χώρα, εκτός από τις συνήθεις δράσεις, κι άλλες ακόμη, όπως στο δεύτερο μισό της χρονιάς επιστημονική ημερίδα για την τοπογραφία, την ιστορία, τη λαογραφία και την τοπική οικονομία της κοινότητας.

Η αξία των συναντήσεων
Τη βασιλόπιτα ευλόγησε κι έκοψε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία να διατηρούνται οι παραδοσιακές πίτες, ενώ στάθηκε μεταξύ άλλων στην πρόεδρο του συλλόγου που πάντοτε είναι δραστήρια. «Αυτές οι συναντήσεις μάς βοηθούν και μάς προτρέπουν να έρθουμε κοντά, γιατί μέσα στη ζωή μας οι ανθρώπινες σχέσεις χαλαρώνουν» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η ποντιακή ρίζα στο χωριό είναι πολύ δυνατή και βαθιά. Ζήτησε από τους κατοίκους να ζουν σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και να παραμένουν κοντά στα ήθη και τα έθιμα μέσα από τον σύλλογο.

Στήριξη από την αυτοδιοίκηση
Τη στήριξή του στο χωριό και τον σύλλογο μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς. Εξήγγειλε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης θα χρηματοδοτήσει δράσεις του συλλόγου που είναι προγραμματισμένες γι’ αυτό το καλοκαίρι, ενώ επίσης γνωστοποίησε ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος Leader στον άξονα «Πολιτισμός» για δράσεις ή σχέδια του συλλόγου.

Η κατάργηση της ΔΚΕΠΠΑΚ προκαλεί μεν δυσκολίες στη χρηματοδότηση δράσεων, ωστόσο η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής θα συνεχίζει να είναι στο πλευρό του συλλόγου, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ζωγράφου κι η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νατάσα Λιβεριάδου, μεταξύ άλλων.

Μουσικό παραδοσιακό φινάλε
Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», υπό τη διεύθυνση του λυράρη Τάσου Πετρόπουλου. Τονίστηκαν οι δεσμοί μεταξύ του ποντιακού συλλόγου της πόλης και του χωριού, ενώ από τον Στέλιο Νικολάου και την Χρύσα Μαυρίδου ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά, με τον πρόεδρο του Εύξεινου Πόντου κο Νικολάου, να παραδίδει το αναμνηστικό στον Τάσο Πετρόπουλο, προκειμένου να τον ευχαριστήσει.

Νωρίτερα προηγήθηκε η κλήρωση του λαχνού, με το δώρο να είναι… μία τηλεόραση και τον τυχερό να την αξίζει και με το παραπάνω, αφού ήταν ο Σάββας Νικολαΐδης, ένα από τα πιο παλιά μέλη του Συλλόγου, που πάντα στηρίζει τις δράσεις.

Μετά την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία, ο αποχαιρετισμός φυσικά συνοδεύτηκε από ένα «πακέτο» με χειροποίητα ποντιακά εδέσματα, από αυτά που διαχρονικά μάς έχει συνηθίσει με τη φιλοξενία του ο σύλλογος. Και του χρόνου!

 

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.