ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Για την συμβολή της Παιδείας και της Εκκλησίας στον Πόντο, μίλησαν οι Πόντιοι του Αμυνταίου, σε μια σημαντική εκδήλωση με εισηγήσεις Ιστορικών
Για την συμβολή της Παιδείας και της Εκκλησίας στον Πόντο, μίλησαν οι Πόντιοι του Αμυνταίου, σε μια σημαντική εκδήλωση με εισηγήσεις Ιστορικών
(Φώτο : e-ptolemeos.gr)
22 Φεβ
0
Σχόλια

Για την συμβολή της Παιδείας και της Εκκλησίας στον Πόντο, μίλησαν οι Πόντιοι του Αμυνταίου, σε μια σημαντική εκδήλωση με εισηγήσεις Ιστορικών

Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων με θέμα «Η Εκκλησία και η Παιδεία στον Πόντο», προς τιμήν του νέου Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Στυλιανός Δ. Ιωαννίδης, Αξιωματικός Σ.Ξ., Βαλκανιολόγος και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, με θέμα: ” Ο Θεός ει η αρωγός και το ζων Έθνος μετά της Διοικούσης Αγίας Εκκλησίας” Όψεις της συμβολής της Εκκλησίας στον Πόντο.

Δεύτερη εισηγήτρια ήταν η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: ” Παιδεία και πτωχία παρ΄ημίν” Η περίπτωση των Σχολών του ιστορικού Πόντου. 1683 – 1923.

Οι δύο εισηγητές, ανέδειξαν σημαντικά στοιχεία επιστημονικών ερευνών, επισημαίνοντας την συμβολή της Εκπαίδευσης και της Εκκλησίας στην διαμόρφωση της ταυτότητας που ανά τα χρόνια, είχαν οι Έλληνες του Πόντου και οι συμβολή τους στον αγώνα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που κατά καιρό υφίσταντο από τους τούρκους.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Ειρηναίος, ο Διοικητής της 9ης Ταξιαρχίας Κοζάνης Ταξίαρχος Κοσμάς Καλμανίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Λιάσης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων.

Την Ημερίδα συντόνισε ο Εκδότης Αντώνιος Πουγαρίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων Μιχαηλίδης Δημήτριος, δώρισε μια μεγάλη Ποντιακή λύρα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, προς τιμήν του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση του δραστήριου Συλλόγου Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων.

 

 

 

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.