ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τανωμένο σορβά έφτιαξαν οι... μάγειρες του «Δημητρίου Υψηλάντη» Νέας Φιλαδέλφειας
Τανωμένο σορβά έφτιαξαν οι… μάγειρες του «Δημητρίου Υψηλάντη» Νέας Φιλαδέλφειας
22 Φεβ
0
Σχόλια

Τανωμένο σορβά έφτιαξαν οι… μάγειρες του «Δημητρίου Υψηλάντη» Νέας Φιλαδέλφειας

Η κουζίνα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» άνοιξε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 και υποδέχθηκε τους φίλους του στο πρώτο μάθημα ποντιακής κουζίνας.

Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψαν ήταν ο τανομένος σορβάς, τον οποίο αφού έμαθαν να φτιάχνουν, μετά τον γεύτηκαν όλοι μαζί.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου:

«ΩΣύλλογος πήραμε την απόφαση να συγκεντρωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να θυμηθούμε πως έφτιαχναν οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, τα παραδοσιακά μας ποντιακά φαγητά, αλλά και να τα μάθουν και οι νεότεροι!!!

Σήμερα (σσ Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024) είχαμε την πρώτη μας συνάντηση όπου και φτιάξαμε το πιο δημοφιλές ποντιακό φαγητό τον «Τανομενον Σορβά» (ποντιακή σούπα). Υπήρξε συγκινησιακή φόρτιση, διότι θυμηθήκαμε τους γονείς μας, τους συγγενείς μας και τις παραδόσεις μας.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη και υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε τη συνάντηση με το επόμενο παραδοσιακό φαγητό.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Κούλα Παπαδόπουλου που πάντα είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει!!!

(Στα Ποντιακά η λέξη σορβάς ή σουρβάς σημαίνει σούπα. Τανωμένος σορβάς καλείται η σούπα που έχει σαν βάση του το κορκότο και το πασκιτάν ή το ταν. Το κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και σπασμένο σιτάρι. Το ταν είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα παρόμοιο με το ξινόγαλο. Είναι ένα υγρό το οποίο παράγεται από την ανάδευση και αποβουτύρωση του γιαουρτιού, το οποίο με την προσθήκη νερού και αλατιού δίνει ένα δροσιστικό ρόφημα. Το πασκιτάν είναι ένα υποπροϊόν του ταν αφού προέρχεται από την πίεση (μπασκί) του ταν, δηλαδή την στράγγιση του. Είναι ένα μαλακό τυρί που διαλύεται σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα)».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.